Hrvatski teolog Drago Pilsel: Đukanovićev silazak sa vlasti znači odlazak u zatvor, a ne u opoziciju!

0

Zakon o slobodi vjeroispovijesti koji je donijela Crna Gora daje pravni okvir za nacionalizaciju imovine Srpske pravoslavne crkve, to je nova vrsta totalitarizma i u direktnoj je suprotnosti sa mnogim načelima na kojima počiva EU, izjavio je Drago Pilsel, poznati hrvatski teolog, urednik i borac za ljudska prava.

Pilsel je u Ljubljani, na predavanju u organizaciji Instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES), rekao da na taj način Crna Gora sama sebi postavlja prepreke na putu ka EU, prenosi slovenačko „Delo“.

„Zakon o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori uznemirio je vjernike Srpske pravoslavne crkve. Među onima koji već sedmicama redovno protestuju protiv zakona nisu samo Srbi, već i mnogi Crnogorci i drugi, uključujući i muslimane“, kazao je Pilsel.

Kako je dodao, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović se, nasuprot pravilima razdvajanja crkve i države, upustio u osnivanje „crnogorske pravoslavne crkve“, „nastavljajući komunističku tradiciju, koja je na sličan način posle Drugog svjetskog rata gledala na crkvu“.

„Ovaj zakon je nova vrsta totalitarizma kojim država želi da potčini sve vjerske zajednice. To je podređivanje crkve radi pljačke, jer odlazak sa vlasti neće značiti samo odlazak u opoziciju, već, kao i u slučaju Ive Sanadera, odlazak u zatvor“, rekao je Pilsel.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.