Hrvatska ogorčena na EU, nezadovoljni građani prijete ljekarima

0

Evropska unija razočarala je većinu članica zbog krajnje nesposobnosti nabavke vakcine za koronu, a posebno su na Brisel ljuti Hrvati koji su najmanje dobili.

I dok je bio plan da se većina građana vakciniše do ljeta sada je posve jasno da od toga neće da bude ništa.

Da bi umirili javnost odgovorni za nabavu vakcine svako malo lansiraju priče kako se pregovara sa Rusima i Kinezima, ali ni od toga neće da bude ništa. Naime, zvanični Zagreb nikako se ne želi da zamjeri vođstvu EU i čeka da se na nivou Evropske komisije postigne dogovor oko ruskog Sputnika, a Kinezi nisu Hrvatima dostavili potrebnu dokumentaciju neophodnu za registraciju njihove vakcine.

Hrvatska je loše prošla i u raspodjeli vakcina koje je za sve članice EU naručio Brisel, pa je austrijski kancelar Sebastijan Kurc protestovao, valjda u dogovoru sa Zagrebom. Stidljivo to poslednih dana rade i hrvatski političari, ali oprezni da se ne zamjere Ursuli fon der Lejen, sa kojom imaju dobre odnose. Nesreća je i to što je Hrvatska najviše naručila AstraZenekinu vakcinu, a stariji odbijaju da se vakcinišu nakon vijesti iz evropskih zemalja gde je obustavljeno vakcinisanje.

I dok politika manevriše, građani više nemaju strpljenja, pa se ljekari žale da dobijaju preteća pisma. I samo vakcinisanje je krajnje loše organizovano, stari ljudi satima čekaju da prime vakcinu, sjedeći jedni uz druge u prepunim čekaonicama. Masovnog vakcinisanja nema, jer nema ni vakcina, a ljekarima opšte prakse se dostavlja na kapaljku ono malo što dođe. “U Zagrebu smo protekle sedmice imali 26 doza po timu”, kaže dr. Nataša Ban Toskić, predsjednica Koordinacije lekara porodične medicine, a sama ne zna šta će da bude sa onima koji su odbili AstraZenekinu vakcinu.

I dok za 30 odsto raste broj zaraženih svake sedmice sve je veći strah da će se osjetiti posledice i kod nadolazeće turističke sezone. Za Vaskrs, kada sezona i počinje, biće malo inostranih gostiju, jer Italijani neće moći da putuju, a teško da će do ljeta biti vakcinisani svi oni koji rade u turizmu.

(Novosti online)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.