Hrapović juče saslušan u SDT-u zbog vakcina

9

Specijalno državno tužilaštvo saslušalo je prekjuče bivšeg ministra zdravlja Kenana Hrapovića u sklopu istrage povodom optužbi o propustima zbog kojih je došlo do kašnjenja i zastoja u nabavci vakcina, piše Dan.

Ovu informaciju za Dan je potvrdio i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić. On nije želio da saopštava više detalja kako ne bi narušo istragu.

Kenan Hrapović je u izjavi za Dan potvrdio da je u bio u Specijalnom državnom tužilaštvu, gdje je pozvan u svojstvu građanina.

On je kazao da je tužiocu dao izjavu povodom optužbi aktuelne ministarke zdravlja, ali nije želio da iznosi detalje razgovora.

“Tačno je da sam juče u svojstvu građanina bio kod specijalnog tužioca, ali to je sve što tim povodom želim da kažem”, kazao je u kratkom telefonskom razgovoru Hrapović.

Hrapović je saslušan u svojstvu građanina, a tužilaštvo će ocijeniti da li je u njegovom postupanju bilo elemenata krivičnog djela.

U svojstvu građanina biće saslušana i aktuelna ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Prema saznanjima Dana, Hrapović je negirao da je propuštanjem službene radnje izazvao zastoj u pregovorima o nabavci vakcina protiv kovida.

Prezentovana mu je dokumentacija koju je dostavilo Ministarstvo zdravlja, a na osnovu koje se vidi da krajem avgusta nije odgovorio na mejl kojim je trebalo da potvrdi nabavku vakcina iz Poljske. Kako saznaje Dan, on je tužiocu predočio dio dokumentacije koju on posjeduje.

Hrapović je ispitivan povodom optužbi koje je 11. januara ove godine iznijela Borovinić Bojović.

Iz Specijalnog tužilaštva Danu je saopšteno da već dva mjeseca ispituju da li su te optužbe osnovane i da su tim povodom juče i prekjuče obavili saslušanja.

Ministarka zdravlja je iznijela podatke koji ukazuju na, kako je kazala, nepravilan i nezakonit rad bivšeg ministra zdravlja i direktora Fonda za zdravstveno osiguranje, gdje se može raditi o krivičnom djelu iz stvarne nadležnosti SDT-a, koje je nadležno za krivično gonjenje javnih funkcionera za krivično djelo zloupotreba službenog položaja i ugrožovanje javnog zdravlja.

U dokumentaciji koju je ministarstvo dostavilo tužilaštvu vidi se da je Hrapović odgovorio samo na prvi mejl poljske ambasade upućen 18. avgusta 2020. Ta ambasada je 20. avgusta poslala novi mejl sa dodatnim objašnjenjem i pitanjima, ali bivši ministar zdravlja nije smatrao da je na to neophodno odgovoriti.

Prema spisima predmeta koji su u posjedu tužilaštva, poljska ambasada obratila se novom sazivu vlade 31. decembra prošle godine, a istog dana im je odgovoreno i sklopljen je dogovor.

Borovinić je ranije saopštila kako je moguće da bivši ministar Hrapović ne zna da je najčešće potrebno komunicirati u više navrata da bi se postigao ozbiljan međudržavni dogovor.

Hrapović je reagovao na tu njenu izjavu, tvrdeći da nije istina da nijesu od govorili na zahtjev poljske ambasade.

“Evo dokaza o (ne)istinama koje, po ko zna koji put, iznosi Jelena Borovinić Bojović. Na njihovu žalost, sve smo radili transparentno i brinuli o svakom centu naših građana. Nismo radili ništa u tajnosti i bez jasnih podataka o cijeni i uslovima pod kojim bismo trošili novac građana. Da bismo nastavili komunikaciju sa Poljskom, očekivali smo da nam dostave informacije, kao što smo i tražili, po kojoj cijeni bi Crna Gora mogla da kupi vakcine i koje količine vakcina bi mogla kupiti od Poljske, što se nije desilo do kraja mandata prethodne vlade”, naveo je Hrapović.

Ministarka zdravlja je reagovala na ove tvrdnje svog prethodnika.

“Moguće, takođe, da ministar ne zna da je za nabavku vakcina potrebno uplatiti i državnu garanciju. Konačno, moguće je čak i to da bivši ministar Hrapović, koji je istovremeno i bivši direktor Fonda za zdravstvo, ne smatra da je potrebno odgovoriti građanima kako je nastao dug Fonda za zdravstvo od 40 miliona eura. Sve je ovo moguće, uobičajeno i potpuno očekivano od gospodina Hrapovića”, ocijenila je Borovinić Bojović.

9 Comments
 1. Ja komentariše

  E sve ti jeb.m i tebi i onom lukavom špicastom muguši.pas vam msjku je.o džukele

  8
  1
 2. kuca komentariše

  Pozvan na kaficu pa pusten a ljudi umiru zbog njega i mestra od krompira jer su evrevtrpali sebi u dzep a za vakcinu nisu dali nista.Mars!!!

  7
  1
 3. Momo komentariše

  Dosle bi vakcine da su mogle stanut u Viton torbice.

  7
  1
 4. Jovana komentariše

  Tako i treba! Svi redom da odgovaraju!

  1. kuca komentariše

   Ma ko odgovara,Dara iz Smokovca ko drugi Dajkovic ????

 5. Autarijat komentariše

  Za ovo je kriv prije svega državni vrh kojo odredjuje smjernice politike. Nijesu zeljeli saradnju sa Rusijom i Kinom i slijepo su vjerovali Covaxu. A Covac pukne u medjevremnu i sva RU nema 5% vakcinisanih. Ovaj kvazi ministra je tu i najmanje kriv a ima zašta jeste . I sama garancija nike izdata jer je dps sabotirao i CB i min finansija je nijesu htjeli da potpišu da ne bi oni kao nesto bili krivi. Avans je plaćen zadnjeg dana u 16 h prije svega zahvaljujuci savjesnim sluzbenicama ministarstva i njihovom velikom naporu da sve to izmole toga dana. A te iste sluzbenice onda pametna nova vlast pošalje kuci a dovede šefa diskoteke,muzičkog uednika a o sudbini im odlučuje baba tetka vraćena iz penzije koja pojma nije imala o životu ni kad je mladja bila… ne zna se ko je gori.a narod ispašta od politikanata

  3
  2
 6. Milica komentariše

  To se i ocekije za sve, svi da budu saslusani i da odgovaraju z aono sto su cinili!

 7. akvarius komentariše

  VRATI TE GA U PLJEVLJA NA JALIJU TU MU JE MJESTO

 8. kuca komentariše

  To si trebao pricati prije 30.08 Jest da ovu ne valjaju alza vakcinu su krivi Milo i Radijator prije svih.kuca

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.