Holandija otpisala dugove roditeljima

0

Holandske vlasti saopštile su da su otpisale dugove roditeljima, pogrešno optuženim za prevaru u vezi sa isplatom dječijih dodataka, nakon što je taj skandal doveo do kolektivne ostavke Vlade.

Ministarka finansija Aleksandra van Hufelen izjavila je u ponedeljak da ta odluka znači da će hiljade roditelja koje je poreska upravo nepravedno optužila za prevaru dobiti svih 30.000 evra, kako im je obećano prošle nedelje.

„Vjerujem da roditelji zaslužuju potpuni otpis dugova kako bi mogli da iskoriste nadoknadu za novi početak“, navela je ona.

Podsjetimo, Vlada Marka Rutea podnijela je u petak ostavku posle parlamentarnog izveštaja „Nepravda bez presedana“, u kojem se navodi da je poreska uprava svojim politikama, čiji je cilj bio sprečavanje prevara u vezi s isplatama dječijih dodataka roditeljima, prekršila osnovna načela vladavine prava.

Zbog toga je hiljade roditelja oštećeno, a mnogi su zapali u velike dugove.

Holandska ministarka finansija je rekla da pregovara sa privatnim organizacijama kao što su banke i kompanije za obezbjeđenje smještaja kako bi i one otpisale dugove oštećenim roditeljima.

Iako je Ruteova Vlada podnijela ostavku, ona će ostati na vlasti u tehničkom mandatu do formiranja nove većine nakon parlamentarnih izbora 17. marta, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.