Mladen Mikijelj

Haljine princeze Dajane izložene u Hong Kongu uoči aukcije

0

Sako svjetložute boje, podstavljen na ramenima i ukrašen blještavim pozlaćenim dugmadima, koji je princeza Dajana nosila na putovanju u Hong Kong 1989. godine, biće jedan od njenih šest odjevnih predmeta izloženih prije aukcije najavljene za jun.

Kolekcija haljina, cipela i torbi princeze od Velsa od četvrtka su izloženi u trgovačkom centru u Hong Kongu u idućih 12 dana, a potom se kolekcija seli u Irsku, sve do aukcije 27. juna.

Princeza Diana, koja je poginula u saobraćajnoj nesreći 1997. godine u Parizu, diktirala je modu „svaki put kada se obukla i izašla“, rekao je Martin Nolan, direktor aukcijske kuće Julien‘s, sa sjedištem u Kaliforniji.

Poznati sako u boji narcisa dizajnerice Ketrin Volker (Catherine Walker) mogao bi dostići cijenu od 50.000 dolara, dok bi večernja plava haljina sa zvijezdama mogla dostići cijenu od 400.000 dolara.

Princeza je tu haljinu nosila na premijeri Fantoma u operi 1986. na West Endu, u Londonu.

Izložena je i večernja haljina od svile i čipke, kai i cvjetna haljina koju je Dajana nosila 1991. godine.

U mali izložbeni prostor nakrcalo se puno ljudi. Jedna od posjetitelja, 69-godišnja Fung prisjeća se kako je gomila nahrupila na ulice Hong Konga kada je u taj grad 1989. stigla Dajana.

– Bila je harizmatična, brižna i posvećena dobrotvornom radu. Stoga je u Hong Kongu veoma poštuju – rekla je Fung.

Aukcijska kuća Julien‘s je 2023. prodala jednu večernju haljinu princeze Dajane za rekordnih 1.14 miliona dolara.

(DAN)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.