Hakeri preuzeli kontrolu nad sigurnosnim kamerama širom Amerike

0

Jedna hakerska grupa uspjela je da preuzme kontrolu nad sigurnosnim kamerama u bolnicama, školama, kompanijama i zatvorima širom Sjedinjenih Američkih Država.

Kako AP prenosi, prvo su provalili u sistem američke kompanije Verkada koja radi sa svim pogođenim ustanovama.

Agencija navodi da je kalifornijska kompanija Verkada u srijedu potvrdila napad i saopštila da se istražuje obim ove zloupotrebe, a da je obavijestila policiju i svoje korisnike.

Švajcarski haker Til Kotman, član grupe koja sebe naziva “APT-69420 Arson Cats”, potvrdio je u internet razgovoru za AP da je za ovaj napad odgovorna mala grupa hakera homoseksulane orjentacije, iza koje ne stoji nijedna država, a da su njihovi ciljevi želja za zabavom, sloboda seksualnog opredjeljenja, bolji svijet.

On je izjavio agenciji da su hakeri pristup bezbjednosnim sistemima dobili zahvaljujući tome što je grupa iskoristila super administratorski nalog za kompaniju Verkada, a iz ove kompanije su saopštili da su trenutno blokirali sve interne naloge administratora, kako bi se spriječio novi neovlašćeni pristup.

AP prenosi da su hakeri mogli dva dana nesmetano da potencijalno prate uživo desetine hiljada kamera, uključujući mnoge osjetljive lokacije poput bolnica i škola, a Kotman je rekao da su ovim potezom hakeri željeli da skrenu pažnju na opasnosti masovnog nadzora.

Neke od pogođenih ustanova su osnovna škola “Sendi Huk” u Njutaunu, u državi Konektikat gdje je 2012. godine u jednom od najsmrtonosnijih terorističkih napada u istoriji SAD ubijeno 26 učenika i šest nastavnika, ali i objekti kompanije Tesla i zatvor u okrugu Madison u Alabami, navodi AP.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.