Hakeri mogu da vam uđu u WhatsApp dok spavate

0

Stručnjaci za sajber bezbjednost upozoravaju na jednostavan trik koji hakeri koriste za krađu WhatsApp naloga.

Naime, oni koriste mobilne sekretarice da se domognu WhatsApp naloga dok vlasnici spavaju.

Zuk Avraham, istraživač specijalizovan za sigurnost informacija na Tviteru, objasnio je kako to rade hakeri, prenosi „Večernji“.

„Sistem je jednostavan i genijalan. Dok vi spavate, prevarant pokušava da se prijavi na vaš WhatsApp račun. Uskoro dobijete SMS s PIN kodom i upozorenjem da ga ne dijelite ni sa kim. Nećete to učiniti, a ipak ste hakovani“, napisao je Avraham na Tviteru, pa nastavio:

„Kako? Haker pokušava da se prijavi na korisnikov WhatsApp nalog s brojem njegovog mobilnog telefona. To pokreće provjeravanje autentičnosti u dva koraka. Korisnik prima poruku sa sigurnosnim kodom. Budući da žrtva spava, ništa ne primećuje“, naveo je istraživač.

Kako je objasnio, haker klikne na opciju „Primi poziv“. Baš kao i SMS, poziv ne dolazi do WhatsApp korisnika, već samo do govorne pošte, ali kod se još uvijek izgovara na traci.

„Haker prisluškuje govornu poštu kako bi dobio kod. Većina servisa govorne pošte ima slabu bezbjednost. Na primjer, imaju posljednja četiri broja telefona kao šifru, a prevaranti već imaju taj broj. Nakon što se nađu u WhatsApp nalogu, postavljaju novu autentifikaciju u dva koraka. Sada dolazi posljednji korak plana – haker može da ubaci virus na pametni telefon i ukrade novac od korisnika telefona“, upozorio je Avraham, savjetujući postavljanje različitog koda za govornu poštu i kreiranje šifre za WhatsApp autentifikaciju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.