Gruevski priveden, Mađarska odbila da ga izruči

0

Sud u Budimpešti odbio je zahtjev Sjeverne Makedonije za ekstradiciju bivšeg premijera Nikole Gruevskog koji u Madjarskoj uživa politički azil i koji je jutros priveden.

Kako su prenijeli makedonski mediji, kao razlog za odbijanje zahtjeva navodi se da nisu ispunjeni uslovi za ekstradiciju.

Bivši makedonski premijer je, kako se navodi, jutros uhapšen na osnovu zahtjeva za ekstradiciju i sa lisicama na rukama priveden u sud u Budimpešti u pratnji dva muškarca u civilu, pripadnika mađarske službe bezbjednosti ili policije.

Mediji su objavili snimak i fotografije kako Gruevskog sa kapom i naočarima i kaputom prebačenim preko ruku koje drži ispred sebe, dovode u sudnicu.

Ministarstvo pravde Sjeverne Makedonije prvo je podnijelo zahtev za ekstradiciju Gruevskog da bi odležao dvogodišnju kaznu zatvora, a kasnije i zbog sumnji da je organizator nasilja u makedonskom parlamentu 27. aprila 2017.

Protiv bivšeg premijera u Skoplju se vodi nekoliko sudskih postupaka, kao i nekoliko istraga za krivična djela koja je počinio dok je bio na vlasti. Da bi izbjegao služenje zatvorske kazne u novembru prošle godine, Gruevski je pobjegao iz Skoplja u Budimpeštu, gdje je u kratkom roku dobio poltički azil.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.