Grgurović: Ukidanje Osnovnog suda u Danilovgradu ugrozila bi efikasnost pravosudnog sistema

0

Predsjednik Opštine Danilovgrad, Aleksandar Grgurović izrazio je duboko neslaganje sa Nacrtom Plana racionalizacije pravosudne mreže, koji predviđa ukidanje Osnovnog suda u Danilovgradu i njegovo pripajanje Osnovnom sudu u Podgorici.

Kako je naveo, preliminarni rezultati popisa stanovništva iz 2023. godine jasno pokazuju da opština Danilovgrad bilježi rast broja stanovnika. Ovaj trend priliva novih stanovnika dodatno naglašava potrebu za očuvanjem Osnovnog suda u Danilovgradu.

“Spajanje Osnovnog suda u Danilovgradu sa Osnovnim sudom u Podgorici bi dovelo do preopterećenja već opterećenog suda u Podgorici, čime bi se ugrozili efikasnost i kvalitet pravosudnog sistema. Ukidanje Osnovnog suda bi negativno uticalo na rad notara i javnih izvršitelja u Danilovgradu, a smanjenje obima posla i potencijalno zatvaranje kancelarija ovih službenika bi povećalo stopu nezaposlenosti u opštini”, saopštio je Grgurović

Dodao je da je Nacrt Plana racionalizacije pravosudne mreže donijet bez adekvatnih konsultacija sa lokalnom samoupravom, što pokazuje ozbiljan nedostatak transparentnosti i poštovanja prema građanima Danilovgrada. U skladu sa navedenim činjenicama, izrazio je oštro protivljenje ukidanju Osnovnog suda u Danilovgradu i pozvao nadležne organe da preispitaju ovaj Nacrt Plana i razmotre alternativna rešenja koja bi uključivala optimizaciju rada Osnovnog suda u Danilovgradu, bez njegovog ukidanja. Ovaj Plan ne samo da predstavlja korak unazad za pravosudni sistem, već i za građane Danilovgrada, koji su se godinama oslanjali na Osnovni sud kao stub pravde i sigurnosti.

“Kao zajednica, ostajemo jedinstveni u našem protivljenju ovom neprihvatljivom Planu, i spremni smo da se borimo za zaštitu prava naše zajednice i očuvanje pravde za sve građane”, zaključuje u saopštenju Grgurović

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.