Grčka priznaje vakcinu “Sputnjik V”, ruski turisti od 14. maja dobrodošli

0

Atina priznaje rusku vakcinu „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) isto kao i evropske vakcine prilikom putovanja, a ruski turisti će od 14. maja moći da dolaze u Grčku, rekao je grčki ministar turizma Haris Teoharis.

U intervjuu za RIA Novosti on je rekao da vakcinacija nije obavezna za turiste koji žele u Grčku, ali će ih spasiti od čitavog niza formalnosti.

Da bi se ušlo u Grčku iz Rusije potrebno je ili biti vakcinisan, ili imati negativan test na virus korona ili imati antitijela. Nije obavezno biti vakcinisan, ali osobe koje su se vakcinisale neće morati da imaju negativan test i neće biti podvrgnute provjerama, objasnio je grčki ministar.

“Mi veoma želimo da naša braća iz Rusije mogu da posjete našu zemlju, Priznajemo ‘Sputnjik Ve’ prije nego što je to uradila Evropa. Riješeni smo da otvorimo naše granice u potpunosti od 14. maja“, rekao je Teoharis.

Takođe je dodao da je Grčka zadovoljna što je ruska kompanija koja proizvodi vakcinu podnijela zahtjev Evropskoj agenciji za ljekove za registraciju, kako bi njome mogli da se vakcinišu i građani EU.

“Ipak, nezavisno od toga da će se ona primjenjivati kao priznata vakcina, naša zemlja je donijela odluku da je za nas ‘Sputnjik Ve’ ravnopravna sa evropskim vakcinama prilikom putovanja, da bi turisti mogli da uđu u našu zemlju a da ne moraju da se testira svaki put kada dolaze“, rekao je ministar.

Sertifikat o vakcinaciji koji se izdaje u Rusiji biće potrebno prevesti na engleski jezik.

Turisti će morati da poštuju sve sanitarne mjere koje su na snazi u Grčkoj.

“Sve što važi za Grke, važi i za stranog turistu u našoj zemlji“, zaključio je ministar.

(Sputnjik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.