Grčka potvrdila da će poslednja fabrika uglja biti zatvorena 2025. godine

0

Autori: Frederic Simon i Theodore Karaoulanis EURACTIV.com

Opraštamo se od doba uglja- rekao je grčki državni sekretar za energetiku EURACTIV-u nakon prošlonedeljne najave da će poslednja fabrika lignita u zemlji biti zatvorena 2025.godine, tri godine ranije nego što je planirano.

Grčki Public Power Corp. (PPC), najveća energetska kompanija u zemlji, rekla je da odbacuje svoj plan da upravlja pogonom lignita Ptolemaida 5, koji je još uvijek u fazi izgradnje, do 2028.godine.

Umjesto toga, postrojenje će se prebaciti sa lignita na fosilni gas u 2025.godini, izjavili su iz PPC, kompanije koja je u vlasništvu države 51%.

Korak je najavljen 22.aprila, nedeljama nakon što je PPC nadmašio očekivanja svojom prvom zelenom obveznicom, označavajući odlučujuće udaljenje zemlje od uglja.

Zatvaranje svih postrojenja lignita do 2025.godine, ranije od prvobitnog plana, označava ulazak Grčke u klub zemalja koje u potpunosti usvajaju principe čiste energije, istovremeno pečateći transformaciju PPC u modernog energetskog igrača u Evropi- rekao je grčki državni sekretar za energetiku Alexandra Sdoukou.

Opraštamo se od doba uglja i radujemo novom periodu razvoja za zemlju sa obnovljivim predznakom i visokim konkurentskim potencijalom-rekla je EURACTIV-u u komentarima putem e-mejla.

U septembru 2019.godine, grčki premijer Kyriakos Mitsotakis obećao je da će zaustaviti svaku zavisnost od lignita do 2028.godine, rekavši da će se sve sem jedne termoelektrane u zemlji do 2023.godine zatvoriti.

Ali udaljavanje PPC od uglja uglavnom je podstaknuto ekonomijom. Prije dvije godine, grčka vlada se borila da pronađe kupce za tri elektrane na ugalj u vlasništvu PPC, kompanije koja je gubila milijardu evra godišnje, dijelom i zbog oslanjanja na ugalj.

Grčki Public Power Corp. (PPC), najveća energetska kompanija u zemlji nadmašila je očekivanja svojom prvom zelenom obveznicom. Energetska kompanija je takođe otvorila novi teren na nivou EU obavezujući se da će investitorima platiti veću naknadu ako propusti svoje klimatske ciljeve, EURACTIV.gr izvještava.

PPC je već objavila planove da zatvori sva druga grčka postrojenja lignita do 2023.godine. S obzirom da Ptolemaida 5 nije trebalo da se pojavi onlajn do 2022.godine, učesnici kampanje izrazili su sumnju da li će uopšte sagorijevati lignit.

PPC je konačno shvatio da je protraćio milijarde na Ptolemaida 5 i nanio neizmjernu štetu zdravlju ljudi i grčkoj ekonomiji- rekao je Mahi Sideridou, iz kampanje Evropa van uglja.

Činjenica da četvrti najveći proizvođač lignita iz Evrope napušta ugalj, govori vam sve što treba da znate o stanju industrije. Sada PPC treba da usmjeri svu svoju pažnju na ogromni potencijal obnovljive energije u zemlji. Nekadašnje zajednice uglja zaslužuju mnogo bolje nego da budu vezane za više fosilnih goriva, poput fosilnog gasa.

Pažnja učesnika kampanja sada se okreće planiranom prelasku postrojenja na fosilni gas.

Stalni rast cijena CO2 pojačava pritisak na elektrane na ugalj širom Evrope, ali prelazak sa uglja na fosilni gas nije rešenje-rekao je Dimitris Tsekeris iz WWF Grčka.

Fosilni gas je u istoj poziciji kao ugalj prije 15 godina i suočiće se sa sličnom krizom gubitaka sredstava tokom narednih godina. Moramo staviti pod ključ održive alternative, a ne više fosilnih goriva. Fosilni gas ne može biti dio ovog plana-rekao je.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.