Granice zatvorene do jula: Muškarac pokušao da pobjegne iz Sjeverne Koreje

0

Južnokorejska vojska saopštila je danas da je zarobila sjevernokorejskog državljanina koji je prešao granicu i pokušao da prebjegne u tu zemlju, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je Združeni generalštab južnokorejske vojske (JSC) saopštio da je državljanin Sjeverne Koreje primjećen jutros u blizini kontrolnog punkta na istočnoj strani Demilitarizovane zone (DMZ), nakon čega je uslijedila hitna operacija potrage i privođenje za sada neidentifikovane osobe.

Ovo je jedan od rijetkih slučajeva prelazaka u Južnu Koreju pošto su dugotrajna zaključavanja Sjeverne Koreje zbog koronavirusa smanjila broj prebjega na najniži nivo prošle godine.

Ministar Južne Koreje za ujedinjenje Li Dži Džong potvrdio je da se oko 200 sjevernokorejaca naselilo na jugu prošle godine, što je za oko 80 odsto manje u odnosu na 2019. godinu, prenosi Rojters.

U julu je sjevernokorejski lider Kim Džong Un proglasio vanrednu situaciju i zatvorio granice nakon što je osoba sa simptomima KOVID-19 ilegalno prešla sa juga u ovu zemlju.

Sjeverna Koreja nije potvrdila nijedan slučaj KOVID-19, mada zvaničnici Seula dovode u sumnju ovaj izostanak širenja pandemije pošto je Sjeverna Koreja imala aktivnu trgovinsku razmjenu sa Kinom prije zatvaranja granice, gdje se virus prvi put pojavio, navodi agencija.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.