Gorčević: Efikasan rad ministarstava i Skupštine potvrdili odlučnost Crne Gore da iskoristi istorijski momenat i ubrza put ka EU

0

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević saopštila je da poslije IBAR-a slijedi najzahtjevnija faza pregovora u pristupanju EU.

– Dobijanje pozitivnog IBAR-a dolazi kao rezultat osmomjesečnog zalaganja, rada i rezultata koji su ostvareni u poglavljima 23 i 24. Efikasan rad nadležnih ministarstava i Skupštine na izradi i usvajanju strateških i zakonodavnih akata su potvrdili odlučnost Crne Gore da iskoristi istorijski momenat i ubrza put ka članstvu u EU – poručila je Gorčević.

Ona se danas sastala sa ministrom za savezne i evropske poslove pokrajine Hesen SR Njemačke Manfredom Pencom.

Gorčević je upoznala Penca sa reformama koje je Vlada sprovela u prethodnom periodu istakavši da za Crnu Goru, nakon dobijanja IBAR-a, slijedi najzahtjevnija faza pregovarakog procesa, tokom koje će doći do zatvaranja poglavlja kod kojih su se za to stekli uslovi.

Penc je pozdravio ostvarene rezultate i iznio očekivanje da će se u narednom periodu intenzivirati saradnja između Crne Gore i pokrajine Hesen, posebno u dijelu uspostavljanja jačih ekonomskih veza.

Istakao je da postoji mnogo dobrih ideja i planova za konkretne oblike saradnje između državnih institucija i poslovnog sektora Crne Gore i SR Njemačke.

Sagovornici su se saglasili o potencijalima jačanja saradnje u oblastima kao što je poljoprivreda, infrastruktura, turizam i ICT sektor istakavši da nije potrebno čekati ulazak Crne Gore u EU već da saradnja u nizu oblasti od zajedničkog interesa, može odmah započeti.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.