Gojko Perović: Dok mi šetamo ulicama Crne Gore neće se primjenjivati Zakon o slobodi vjeroispovijesti!

2

“Zakon o slobodi vjeroispovijesti, ako bi se, ne daj Bože, počeo sprovoditi, a neće, prosto bi polomio Ustav Crne Gore na nekoliko mjesta, da nema te risanske bolnice, koja bi ga zakrpila”.

Ovo je kazao rektor Cetinjske bogoslovije ”Sveti Petar cetinjski”, protojerej-stavrofor dr Gojko Perović.

-Dok mi šetamo nema primjene Zakona. Dok mi ne stanemo gdje je nama po volji i srcu, a mi nismo nikakvi padobranci u ovoj zemlji već građani Crne Gore, da se ne prebrojavamo i ima nas dosta, dok mi, koji dajemo suverenitet ovoj državi ne stanemo kako se nama sviđa i da citiram predsjednika Crne Gore, svidjelo se to kome ili ne. Zakon o slobodi vjeroispovijesti dijeli ljude, dijeli hrišćane, kazao je otac Gojko Perović.

Zakon krši Ustav, dodaje on, kroz odredbe o jednakosti svih građana pred sudom, o odvojenisti crkve od države i onu koja govori da su svi zakoni jednaki i “da ne može jedan zakon udarati na drugi, na onaj prije njega napisan”.

”Zato smo i ustali. Da nam se ne sruši država u kojoj živimo. Da i naša djeca sjutra, kad krenu u crkvu ili u školu, znaju što je čije. Tako da, niti ćemo sa ovog puta skretati, niti ćemo se na njemu zaustavljati dok se dobro ne razumijemo i ne izmirimo da nikome jedna dlaka s glave ne fali, kazao je otac Gojko Perović koji je odbacio sve optužbe da se litijama izazivaju nemiri i dodao:

-Pa mi smo unijeli molitvu. Od kad su počele litije smanjio se i broj krivičnih djela. Ne zato što smo mi popovi neki specijalni ljudi, nego je molitva Crkve unijela mir među narod i tako treba i da ostane”.

Naša Pravoslavna crkva se, pojašnjava on, i godinu prije usvajanja zakona trudila i molila i vukla za rukav, i što kažu od praga do praga, od vrata do vrata i Skupštine i Vlade i poslanika i stranih ambasada, da se takav zakon ne usvoji, jer to nije zakon, nego jedna smutnja.

“Molili smo, kumili, tražili, ali niko nije htio da nas čuje. Imali prilike da sjedimo sa nekim ljudima iz vlasti koji nas pitaše što nam je, što toliko šetate, čemu to vodi, pravi se tenzija, gužva… Mi smo rekli šetaćemo najmanje onoliko koliko je prošlo vremena da niko nije hteo da nas čuje kada se trebalo dogovarati. Da Bog da sjutra da se taj zakon makne i donese bolji i mi više ovim povodom sigurno šetati nećemo, rekao je on.

Dodao je da se mi molimo za blagostanje i napredak Crne Gore, države u kojoj živimo.

“Međutim, ta država i ljudi koji je vode, ako su pametni, a jesu, trebalo bi samo da se okrenu i da vide kako carstva brzo prolaze. Pa neka ova zemlja hiljadu godina napreduje i plodove rađa, ali da se zna, carstva prolaze a svetinja ostaje”, kazao je rektor Cetinjske bogoslovije.

2 Comments
 1. Dragance komentariše

  Upamti nesto, sa mirnom setnjom i pjevanjem u istoriji jos nikada niko nista nije postigao.

  2
  7
  1. Homo politicus komentariše

   A šta treba? Da se svi pozatvaraju kućama i grickaju nokte? Istina je da se ništa ne postiže ali bar je podignuta svijest Crnogoraca da im neće niko braniti Crkvu do sami oni. Milo je samo pijun u rukama Rimske crkve, tako da umesto Mila treba da pljuju po Jezuitima koji su ga doveli na vlast

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.