Godišnjica smrti: Dan kada je u legendu otišao “Kišni čovjek”!

0

Danas se završava 26 godina od pogibije jednog od najboljih vozača Formule jedan Brazilca Ajrtona Sene.

Sena je poginuo u 34. godini pošto je izgubio kontrolu nad svojim bolidom pri brzini od preko 300 km/h i udario u zid u krivini Tamburelo na stazi “Enco i Dino Ferari” u Imoli. Dan ranije, na istoj stazi, tokom kvalifikacija na maltene istom mestu život je izgubio i Austrijanac Roland Racenberger. Rođen je kao Ajrton Sena da Silva u brazilskom Sao Paulu 21. marta 1960. Zbog problema sa koordinacijom pokreta, otac ga je kao dete nagovorio da počne da vozi karting.

Kao tinejdžer je osvajao nagrade u kartingu, a 1982. se preselio u Englesku, kako bi se posvetio profesionalnoj karijeri u F1. U F1 je debitovao 1984. godine. On je pažnju svetske javnosti privukao iste godine na VN Monaka, kada je na stazi iza sebe ostavio Mihaela Šhumahera, Alana Prosta i bio za petama Nikiju Laudi, uprkos kiši koja je bila toliko jaka da je trka prekinuta.

Sena je zbog te vožnje zaradio poznati nadimak “Kišni čovek”. Prvu pobedu ostvario je 1985. u Portugalu. Sena je u karijeri ostvario 41. pobedu, a još 39 puta se našao na pobedničkom podijumu. Legendarni Brazilac je osvojio tri titule šampiona (1988, 1990, 1991), a ostao je upamćen kao kralj kvalifikacija i najbolji vozač po kiši u istoriji F1.

Na dan pogibije, Sena je vozio bolid Vilijamsa, a trku je započeo kao prvi na stazi. Snimak kamere postavljene u Šumaherovom bolidu pokazuje da je Senin bolid u sedmom krugu dva puta proklizao, zbog čega je izleteo sa staze u krivini Tamburelo i udario u betonski zid koji nije bio zaštićen gumama. Sena je sa teškim povredama helikopterom prebačen u bolnicu u Bolonji. On je preminuo nekoliko sati kasnije zbog povreda glave.

Snimak nesreće je obišao svet i šokirao milione ljudi, a danas se taj događaj smatra jednim od najmračnijih trenutaka u sportskoj istoriji. U decembru 2009, britanski magazin “Autosport” ga je proglasio najboljim vozačem svih vremena, prema glasovima 217 sadašnjih i bivših vozača.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.