Glasanje pismom i van prebivališta

2

Građani koji su u izolaciji i karantinu imaće pravo glasa pismom na izborima u nedjelju, 30. avgusta, odlučio je Ustavni sud Crne Gore koji je, odlučujući po inicijativi Centra za demokratsku tranziciju (CDT), ukinuo dijelove dokumenta Državne izborne komisije (DIK) “Pravila o glasanju putem pisma”.

Na sajtu Ustavnog suda objavljena je odluka kojom se “ukidaju odredbe tačke 1 al. 3 i 4, u dijelu koji glasi: „u mjestu prebivališta”, Pravila o glasanju putem pisma („Službeni list Crne Gore”, br. 9/16 i 76/17) koje je donijela Državna izborna komisija i prestaju da važe danom objavljivanja ove odluke”.

Inicijativu za ukidanje odredbi Pravila o glasanju putem pisma, a koje su se našle u sklopu dokumenta DIK-a kojim rukovodi Aleksa Ivanović“Tehničke preporuke za održavanje izbora u cilju epidemiološke zaštite birača” podnio je NVO Centar za demokratsku tranziciju.

U njoj se navodi da Pravila o glasanju putem pisma propisuju da birač može glasati zbog starosti, invalidnosti, bolničkog liječenja u mjestu prebivališta i boravka u ustanovama za smještaj starijih u mjestu prebivališta.

CDT je podsjetio da je biračko pravo garantovano Ustavom, da je omogućeno Zakonom o izboru odbornika i poslanika ali da odredbe Pravilnika to uskraćuju onima koji su van mjesta prebivališta.

Sudija izvjestilac Miodrag Iličković uvažio je argumente CDT-a.

U odluci suda piše da je biračko pravo jedno od osnovnih ljudskih prava grantovan Ustavom, da je Državna izborna komisija dužna da obezbijedi Ustavom i zakonom garantovana prava svim državljanima Crne Gore koje im pripada, uključujući i one koji zbog bolesti, invalidnosti i drugih razloga nijesu u mogućnosti da glasaju na biračkom mjestu.

2 Comments
  1. Traktorist komentariše

    Dobro se sjećam kad smo primili dođoše, mi ih zalili a oni đedovinu i svetinje prodali gospodi albancima, učili smo ih upotrebu wc, jedan pio vodu iz školjke, mikrovalnu su smatrali da je tv, zderali su grah i pustali vjetrove kao da omanje june riče, kultivisali ih a oni bi sad NEZAVISNU DRZAVU CG u srbiju, e nece moci dođoši

  2. Goran komentariše

    Ha ha omanje june rice
    Pravi staropodgoricanin.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.