Ginekolozi otkrili zašto se mijenja miris vagine poslije seksa

0

Poslije seksualnog odnosa miris ženskog polnog organa se menja.

Usljed dospevanja raznih supstanci u intimno područje koje menjaju pH ravnotežu, miris vagine može da se promeni nakon intimnog odnosa,

To uključuje spermu, vaginalne tečnosti, kondome, intimne gelove, znoj i kretanje.

Održavanje pH ravnoteže ženskog polnog organa od suštinskog je značaja za zdravlje intimnog područja, a smatra se da je normalan pH između 3,8 i 5, prema Medical News Today.

Neke od stvari koje mijenjaju pH uključuju menstrualnu krv, vaginalno ispiranje, infekcije i intimni odnos.

U slučaju sperme, njena alkalna svojstva mogu da stupe u interakciju sa kiselom prirodom ženskog polnog organa i izazovu privremenu promjenu mirisa.

Lateks u kondomima i igračkama za odrasle, kao i lubrikanti, posebno mirisni, mogu da dovedu do drugačijeg mirisa poslije odnosa.

Takođe, kako prenosi „Mondo“, alergijske reakcije na mirisne kondome mogu da dovedu do osjećaja peckanja pri mokrenju nakon intimnog odnosa.

Postoji još jedna situacija zbog koje miris može da se promeni. Reč je o prelasku sa analnog na vaginalni odnos. U tom slučaju se povećava rizik od prenošenja bakterija iz jednog u drugi deo tela.

Postoje i ozbiljnij razlozi promjene mirisa.

Mogući zdravstveni problem kada pređete sa analnog na vaginalni odnos je bakterijska vaginoza, koja nastaje kada dođe do prekomjernog rasta bakterija, koje su sastavni dio fiziološke mikroflore ženskog polnog organa.

U ovom slučaju, vaginalni iscjedak poslije odnosa imaće miris ribe.

Ženski polni organ neprijatnog mirisa takođe može da ukaže na polno prenosive infekcije, kao što su trihomonijaza, gonoreja i hlamidija.

Pojaviće se i drugi simptomi, kao što su vaginalni iscjedak, bol tokom odnosa, bol u karlici, svrab, infekcije urinarnog trakta i bol prilikom mokrenja.

Moguće je, međutim, biti asimptomatski nosilac ovih bolesti.

Iako privremene promjene mogu da se otklone prilagođavanjem intimnih aktivnosti i izbjegavanjem mirisnih lubrikanata, ozbiljniji zdravstveni problemi zahtjevaće posjetu ljekaru.

Za vaginozu, ljekar će procijeniti pH i miris vaginalnog sekreta i propisati antibiotike.

Testovi krvi, urina i tečnosti su dio dijagnoze polno prenosivih bolesti.

Razumjevanje i upravljanje promenama može da pomogne u održavanju vašeg intimnog zdravlja i dovede vas do prijatnijeg i sigurnijeg intimnog života.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.