GIK odbacio više od 20 prigovora opozicije na izbore u Nišu

0

Predsjednica niške Gradske izborne komisije (GIK) u Nišu Danijela Milićević saopštila je sinoć da je GIK odlučio jednoglasno u vezi devet prigovora opozicije, dok je ostale prigovore većinom glasova odbacila ili odbila.

Pobjedu na lokalnim izborima 2. juna u trećem po veličini gradu u Srbiji proglasili su i vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) i opozicija.

Ona nije pojasnila da li je svih 35 prigovora opozicije na birački materijal odbijeno, s tim što je devet odbijeno jednoglasno, a ostali većinom glasova, ili je devet prihvaćeno, a 26 odbijeno.

Na sajtu Republičke izborne komisije objavljena su za sada samo 24 rješenja o odbijanju prigovora opozicije.

Najveći broj prigovora odbijen uz obrazloženje da su „nerazumljivi“, a nekoliko rešenja odbijeno je uz obrazloženje da su „nepotpuni“ ili „neosnovani“.

Članica pravnog tima opozicione koalicije „Biramo Niš“ Dragana Milutinović rekla je juče agenciji „Beta“ da opozicija priprema žalbe na rješenja GIK i da će ih predati Višem sudu u Nišu.

Gradska izborna Komisija ranije je objavila da su na lokalnim izborima drugog juna u Nišu ukupno 30 mandata osvojile četiri opozicione liste – Grupa građana Dragan Milić 16, Biramo Niš 10, Kreni-promeni dva i Ujedinjeni–Nada za Niš dva.

SNS je u Nišu dobio 30 od ukupno 61 odborničkog mjesta, što mu nije dovoljno za nastavak 12-godišnje vladavine, pa je najavio koaliciju sa Ruskom strankom koja ima jednog odbornika.

Međutim, niška opozicija kaže da je GIK prethodno saopštio da SNS ima 29 mandata i taj rezultat smatra validnim.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.