General Pandurević: Neki kažu da su granice neupitne i da se ne mogu mijenjati, to nije tačno, mijenjaju se one granice koje se ne brane

0

General potpukovnik Vojske Republike Srpske u penziji Vinko Pandurević kazao je gostujući na Happy televiziji da je NATO sa malim zemljama naučio šta da radi ali da im to nije baš uspjelo u Srbiji.

„Posle 5. oktobra i novog režima koji je došao u Srbiji je išao na ruku NATO paktu. Ima i danas tumačenja da je vojno tehnički sporazum kapitulacija u klasičnom smislu. Rezolucija 1244 je mrtvo slovo na papiru jer se tako i sprovodi, ali Srbija ima svoj integritet. Kako će se stvari dalje razvijati to zavisi od snaga u međunarodnim odnosima. Neki kažu da su granice neupitne i ne mogu se mijenjati – mijenjaju se granice koje su neodbranjive i koje se ne brane. Stavovi OEBSa nisu dovoljni garanti da bi država sačuvala teritoriju i da bi odbranila svoje granice.“, tvrdi Pandurević.

Svaka nova država zahtjeva novu vojsku, kazao je on, i tvrdi da se to desilo fazno posle razbijanja Jugoslavije.

„Mi smo kao Srbi i srpski etnički prostori bili izloženi dejstvu nove strategije a to je udar po obodu. Beograd je uvijek bio izložen pritiscima da bi na kraju bio i pod bombama a okolo su krunjeni srpski prostori počev od Hrvatske, Makedonije, BiH… A to nije mali prostor. Sudbina ruskog i srpskog naroda je u tom pogledu slična ako ne identična. Mi smo bili raspršeni na svim teritorijama na prostoru bivše Jugoslavije. Gdje god je tu bilo Srba koji bi ugrožavali novu nacionalnu državu, etnonacionalizovanu, oni su bili remetilački faktor. Kako se država raspadala, tako su stvarane nove vojske i one su išle ka svojoj vojsci“, tvrdi on.

Pandurević govori i da je napravljena albanska brigada u Hrvatskoj od snaga koje su bile tamo i da su oni učestvovali u ratu.

„Tako je napravljeno savezništvo između Kosova* i Hrvatske. Ono će uvijek biti čvrsto i upereno protiv Srbije, a Albanci su kod njih stekli velika iskustva. Ovdje treba odati i priznanje Albancima i njihovoj upornosti da tako beskrupolozno djeluju prema svojim ljudima kako bi kreirali državu koju im je neko treći obećao“, pojašnjava Pandurević.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.