Fukujama: Đukanović je efikasan, ali ne vodi demokratsku državu

1

Čuveni američki politikolog Frensis Fukujama kazao je da predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića doživljava kao efikasnog političara, ali da ne smatra da vodi demokratsku državu.

“Crna Gora nije mnogo uradila da uđe u Evropsku uniju u ovom trenutku. Prošlog ljeta sam dugo razgovarao sa Đukanovićem kad sam bio u Podgorici. Mislim da je on efikasan političar, ali ne smatram da vodi demokratsku državu”, naveo je Fukujama u razgovoru za Glas Amerike.

On je istakao i da nije isto članstvo u NATO i EU, jer se po pitanju NATO više radi o strateškom savezu i naveo primjer Turske koja je članica, a nije demokratija.

Upitan da li Srbija i Crna Gora mogu da slijede svoj put ka Evropskoj uniji u svjetlu najnovije ocjene Fridom Hausa o padu u upravi, slobodi govora i medija, pravosuđa, Fukujama kaže da ne mogu, jer u EU postoji nespremnost za dalje proširenje zbog osjećanja da su prerano primili neke zemlje.

“Mislim da je jedan od problema koje je EU imala što je pustila druge zemlje iz regiona kao što su Bugarska i Rumunija, da nazaduju nakon što su primljene. Nivo korupcije je počeo da raste… A kada imate zemlju koja ni ne djeluje posebno zainteresovano da uđe u Uniju ili ne sprovodi neophodne reforme, to nema smisla sa evropskog stanovišta”, kazao je.

1 Comment
  1. Komite su srbi ! komentariše

    Fukujama, efikasan je u krađi a najefikasniji je da laže i vara!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.