(FOTO) Objavljen javni poziv za novoustanovljeni „Tivatski likovni salon Pean – Sindik“

0

JU Muzej i galerija Tivat uz pokriviteljstvo Opštine Tivat objavilo je javni poziv za novoustanovljeni „Tivatski likovni salon Pean – Sindik“. Poziv je otvoren za slikare ex YU prostora a rok za prijavu je 1. avgust 2024.

JU Muzej i galerija Tivat, već dugo radi na poboljšanju kako muzejskog tako i likovnog života ustanove, kaže direktorica  Danijela Đukić.

„Uzeli smo dva imena, za Tivat izuzetno važna umjetnika, koji su svojim imenom i stvaralaštvom zadužili naš grad. Anton Pean i Miljenko Sindik dva su simbola tivatskog slikarstva. Pripremili smo i vrijedne nagrade za prva tri mjesta u iznosu od 3000, 2000 i 1000  eura  kao i adekvatne zahvalnice. Ambicija je da ovaj salon preraste u jedan od najperspektivnijih likovnih događaja u regionu“ – istakla je Đukić.

Pravilnik i aplikacioni formular mogu se preuzeti na sajtu JU  Muzej i galerijaTivat:  www.muzejigalerijativat.me

Zainteresovani slikari prijave mogu slati na [email protected] .

Đukić poziva sve posjetioce Tivta da obiđu Muzej i galeriju koja se nalazi u samom centru grada i trenutno ima sedam postavki umjetničkog , etnografskog, arheološkog i pomorskog karaktera.

Zoran Kruta muzejski pedagog kaže da je trenutno u galeriji izložba akademskog slikara Đorđa Vujičića, a posjetioci su prilici da vide i radove akademskog grafičara Velja Stanišića.

„U drugom galeriskom prostoru može se pogledati vrijedna kolekcija koja je od 2004 u vlasništvu JU Muzeji i galerije a riječ je o kolekciji Dizeldorf Tivat , koja je zahvaljujući slikaru Ivici Aranđusu došla kod nas i predstavlja kulturno blago grada“ ističe Kruta.

On dodaje da za 10. avgust pripremaju izložbu posvećenu Maji Perfiljevoj dok za 15. avgust pripremaju izložbu Milutina Obradovića.

Igor Lazarević kustos etnografske zbirke JU Muzeji i galerije objašnjava da su trenutno u okviru ovog segmenta aktuelne dvije tematske izložbe.

„Trenutno imamo izložbu posvećenu tradicionalnom ribarstvu dok je na drugom spratu stalna etnografska postavka gdje je predstavljena lokalna bastina. Ovdje imamo nekoliko stilova  koji su bili popularni u 19. vijeku“, pojašnjava Lazarević.

Iz ove ustanove pozivaju posjetioci i građane da dođu i posjete zaista bogatu muzejsku i likovnu postavku.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.