Formiranjem stranke Duška Markovića nastaviće se slabljenje Milovog DPS-a

0

Za Borbu piše: Doktor političkih nauka, Vladimir Pavićević

Tridesetoavgustovskom pobjedom 2020. godine Crna Gora je zakoračila u postđukanovićevsku eru. Jedna od ključnih karakteristika ove nove ere je stabilizacija političkih prilika i posvećeni rad nove vlasti na premošćavanju svih onih dubinskih podjela koje su se u dugom periodu razvijale kao posledica politike Milovog DPS-a. Moglo bi se tvrditi da je to i najveće postignuće tridesetovgustovske Crne Gore.

Drugi važan i zanimljiv element postđukanovićevske ere crnogorske politike je nova arhitektura stranačke scene.

Samo što je osnovan, Pokret Evropa sad (PES) je postao najjača politička organizacija istisnuvši nekada svemogući DPS sa pozicije dominantne stranke u Crnoj Gori. Demokratski front se usmjerio ka dogovorenoj disoluciji što znači da će Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija sve više snažiti svoj zasebni stranački identitet.

Posebno zanimljiva vijest u kontekstu nove arhitektonike crnogorske partijske scene je najava da će najkasnije do sredine maja biti osnovana politička formacija koju bi vodio Duško Marković. Imajući u vidu da je gospodin Marković bio predsjednik vlade i da se u dužem periodu komentarisala mogućnost njegovog izdvajanja iz DPS-a, fakt da će  da pokrene novu političku stranku sigurno će imati uticaja na dalji razvoj ukupne stranačke scene.

Prvo što najvećem broju građana pada na pamet kada čuje informaciju o osnivanju nove stranke je da Duško Marković kasni u osmišljavanju ovoga projekta, ali da je dobro što se konačno okuražio da se sasvim distancira od Mila. Milo je u današnjoj Crnoj Gori sigurni izborni i politički gubitnik. Za razliku od Milovih stranačkih i medijskih portparola koji to previđaju, Duško Marković je to dobro uočio i konačno je krenuo svojim putem.

Najvidljiviji efekat formiranja stranke Duška Markovića biće dalje slabljenje Milovog DPS-a. Pored Pokreta Evropa sad koji za nekadašnje članove i glasače DPS-a djeluje kao magnet, logično je očekivati da bi i Markovićeva nova partija mogla da privuče relevantan broj nekadašnjih Milovih pristalica.

DPS se u ove četiri opozicione godine dodatno ekstremizovao i to je osnovni uzrok kontinuiranog pada podrške birača toj stranci. Bivši glasači ne žele da glasaju radikalizovani DPS, oni traže nove opcije, pa se po prirodi stvari PES i Markovićeva partija u formiranju javljaju kao poželjne opcije.

Biće posebno zanimljivo da se vidi kako će se doktrinarno profilisati nova Markovićeva stranka. Nema dileme da će to biti još jedna formacija koja će se pridružiti grupaciji suverenističkih stranaka, ali će budućnost te partije veoma da zavisi od toga oko kojih tačaka će praviti doktrinarni otklon od teških doktrinarnih promašaja Milovog DPS-a. Jednako zanimljivo biće da saznamo koje će još ličnosti da zauzmu ključne pozicije u samoj stranci.

Jedna stvar je oko Markovićeve stranke poznata i prije nego što je osnovana. U stranci Duška Marković Spajić će imati potencijalnog koalicionog partnera. Svi dogovori Pokreta Evopa sad koji u postđukanovićevskoj Crnoj Gori nijesu mogući sa Milovim DPS-om biće mogući sa partijom Duška Markovića. Da li će takvih dogovora biti zavisiće od snage koju ostvari nova stranka.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.