“Forbs” objavio spisak: Švajcarska najbezbjednija zemlja od korone!

0

Najbezbjednija država u planu zaštite od pandemije virusa korone je Švajcarska, dok je najopasniji Južni Sudan. Međutim, ono što je interesantno, balkanske države: Srbija, Crna Gora, Hrvatska i Slovenija, po ovom parametru, nalaze se ispred svetskih sila – Rusije i Amerike, navodi „Forbs“.

“A gdje je SAD?” -pita se magazin.

Oni su na 58 mjestu, odmah nakon Rumunije i na dvije pozicije ispred Rusije (61 mesto).

Što se tiče balkanskih država, na listi najbolje stoji Slovenija – 32 mesto, četiri mesta iza nje je Hrvatska, dok je Crna gora na 42 mjestu. Srbija se našla na 54 mestu.

Podaci se baziraju na 130 kvalitativnih i kvantitativnih parametara, kao i na više od 11.000 informacija u takvim kategorijama, kao što su efikasnost karantina, monitoring i otkrivanje zaraženih, stabilnost zdravstvenog sistema i efikasnost Vlade.

Ono što je interesantno, posle nekoliko mjeseci pandemije, rejting država u planu epidemiološke bezbjednosti potpuno se promijenio u odnosu na početak. Prvobitno su najviša mjesta zauzimale države koje mogu munjevito da reaguju na krizne situacije. Međutim, sada su ta mjesta zauzele države sa najstabilnijom ekonomijom.

Prva mjesta su zauzele Švajcarska i Nemačka, zbog jake ekonomije i obazrivosti prilikom slabljenja mjera. Treće mjesto je pripalo Izraelu, četvrto Singapur, peto Japan, šesto Austrija, sedmo Kina. SAD se nalaze na 58 mestu, a Rusija na 61 mestu.

U ovom trenutku, ako je vjerovati izvještaju, najopasniji regioni su države Afrike, južno od Sahare, Južna Amerika, kao i neke bliskoistočne zemlje i države Pacifika.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.