Fon der Lejen: Od aprila 100 miliona doza vakcina u EU

0

Predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula von der Lejen očekuje od aprila proizvodnju 100 miliona doza vakcina protiv covid-19, na mjesečnom nivou. , prenose njemački mediji.

“Od aprila pa  nadalje, količine bi mogle biti ponovno udvostručene prema planovima proizvođača, ali i zato što bi druga vakcina mogla biti odobrena”, rekla je za Stuttgarter Zeitung.

Von der Lejen očekuje prosječno oko 100 milijuna doza vakcina mjesečno u drugom tromjesečju, ukupno 300 milijuna doza do kraja juna”.

Prema pisanju lista, to bi značilo nekih 20 milijuna doza mjesečno za Njemačku, a za što će biti potrebno znatno povećati kapacitete vakcinacije.

Za sada su u EU odobrene vakcine samo tri proizvođača: Pfizer/BioNTecha, Moderne i AstraZenece.

U četvrtak se očekuje da Evropska agencija za lijekove (EMA) preporuči odobrenje za vakcinu američkog proizvođača Johnson&Johnson.

U Hrvatskoj je do 4. marta, prema riječima hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, utrošeno preko 242 hiljade doza vakcina, od čega je 121 hiljada ljudi je primila jednu dozu, a 60 hiljada obje. Odobrenje vakcine J&J bi prema njegovim riječima bilo dodatnih 900 hiljada doza za Hrvatsku koja je ranije naručila 5,6 milijuna doza.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.