Fijasko “državnog udara”: Talik iz ANB-a napustio Katnića!

0

Afera “Državni udar” koja je kreatorima tog montiranog plana, trebala da posluži za razbijanje opozicije, tačnije Demokratskog fronta, kao najjačeg subjekta, za cilj je, sada je potpuno jasno, imala i udar na Specijalno tužilaštvo, koje je samo uletjelo u unaprijed spremljenu klopku. Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je nesvjesno progutao mamac, da krene u napad na lidere DF-a, bez ijednog valjanog dokaza, što je scenaristima “državnog udara” od početka i bio cilj. A cilj im je bio, danas je to očigledno, da jednim udarcem pokušaju da ubiju dvije muve, DF i Katnića. A da se iza kulisa, dok traje rat Katnić-DF, napravi podobna opozicija, koja će naslijediti izranjavani DF. A da se nakon bitke u sudnici, Katnić pošalje u penziju, sa zahvalnicom u džepu, jer bi, u suprotnom, koliko sjutra, osokoljen unaprijed namještenom pobjedom u ovom procesu mogao da krene i u neke, po neke, opasne procese. Ipak, ako je izvjesno da je scenaristima plan vezan sa Katnićem uspio u potpunosti, ipak su podbacili kada je u pitanju DF, jer će oni u godini pred nama, svoju političku sudbinu ipak sami držati u svojim rukama i biće, glavni faktor u mnogim dešavanjima na političkoj sceni, jer bez njih, nema promjena ustava.

Svjedoci smo da odmah po izbijanju afere, tačnije, prilikom hapšenja osumnjičenih na dan izbora, nije bilo govora o političarima, kao akterima tog događaja. Takođe, neki namjerno zaboravljaju da je i sam predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, nedelju dana kasnije saopštio da u cijeloj priči nema nikoga iz politike. Međutim, neki centri iz Crne Gore su očigledno željeli rat na političkoj sceni, pa je krenulo, prvo spinovanje, a zatim i direktno optuživanje lidera DF-a za navodni terorizam. Tužilaštvo je progutalo priču, koja je stigla iz kuhinje jednog dijela ANB-a. Scenarista je dobio šta je htio, rat na relaciji tužilaštvo-DF.


Odlukom da krene na Svetozara Marovića, visokog funkcionera DPS-a, Katnić je upao u zamku onih ljudi iz bezbjednosnih struktura, koji su godinama čekali da vide ko će prvi izvaditi iz fioke, prašnjavi predmet o drugom čovjeku DPS-a. Svi znamo da je slučaj Marović i započet i arhiviran u fioci tužilaštva, godinama prije dolaska Katnića. I to je bio prvi mamac na koji se Katnić upecao, što je bio signal, da se krene u ozbiljniji plan. Naravno, slučaj Marović je samo bio predigra svega onoga što se kasnije dešavalo i što se i danas dešava.


Jasno je da DPS, ili bolje reći, veći dio te stranke, iza kulisa, ne podržava Katnića. Ni na dan njegovog izbora, jer je on izbor Ivice Stankovića, a još manje danas. Ali, da nije ušao u rat sa DF-om, i bez podrške DPS-a, Katnić je mogao da opstane. Onaj koji je napisao scenario za “državni udar” znao je gdje treba udariti. Katnić je upao u tu zamku i napadom na DF, okrenuo dio opozicije protiv sebe, i to onaj najveći dio. Baš onaj dio koji je mogao da mu, koliko je sledeće godine, koja je ključna po mnogo čemu, bude oslonac u borbi protiv kriminala u DPS-u i kriminala u državi. Sada je, po Katnića situacija komplikovana, može se reći profesionalno beznadežna, i gotovo je izvjesno, da neće dobiti još jedan mandat, kao ni onaj koji ga je predložio, VDT Ivica Stanković. A to i jeste bio cilj onih koji su obojicu “podržavali” ovih godina.

Zato je valjda sada svima jasno, da kada je nedavno Rusija poslala dokument da je Saša Sinđelić lagao na sudu, da je toga dana Katnić i formalno pušten niz vodu. Od tada, do danas, niko od zvaničnika DPS-a, nije se oglasio po ovom pitanju. Da makar, reda radi, pokušaju da odbrane državu, istu onu koja je bila navodno napadnuta prije dvije godine, a koju je tada, kako su u glas tvrdili, Katnić spasio. Naprotiv, ćutanjem su poslali jasnu poruku SDT-u da je igra završena, i da- što su htjeli, to su dobili. A slučaj Branke Milić je samo stavio pečat na sve ovo. DPS zna da je sve ovo od početka bila njihova montaža i više ne žele medijski rat sa Rusijom, izmišljenim komandosima na Zlatiboru, ali ni sa Srbijom, radi tamo neke afere “državni udar”, koja je odavno poslužila svojoj svrsi.

z
A sve je moglo da bude drugačije po Katnića i Stankovića, a možda i po cijelo društvo, da su se u aferi “državni udar” zadržali na dan hapšenja ljutih terorista, bez napada na opoziciju, odnosno DF. Ovako, i Katnić i Stanković polako mogu da pakuju kofere, samo ostaje dilema da li će sa funkcija otići zbog isteka mandata ili zbog ustavnih reformi u dijelu pravosuđa, koje su gotovo izvjesne. U oba slučaja, sledeće godine se opraštaju od državne karijere.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.