Fidelity consulting razbio u paramparčad program „Evropa sad 2“: OBAVEZNO PROČITAJTE! (3. dio)

8

Piše: Fidelity consulting

Naslov bi mogao djelovati kao neobjavljeni triler iz saspens kolekcije Agate Kristi; situacije u Crnoj Gori postale su toliko misteriozne i zagonetne, da bi čak i Herkul Poaro mogao biti zaposlen da razotkrije najnovija dešavanja vezana za čudesni kalkulator ES2, koji najveći dio bruto zarade pretvara u neto zaradu uz pomoć samo jednog klika, nešto nalik Koeljovom digitalno-finansijskom alhemičaru.

Međutim, koristeći napredne tehnologije i alate vještačke inteligencije (šalimo se, samo smo „otvorili“ kod web stranice ES istovremenim pritiskom na tipke ctrl+u), otkrili smo da, nažalost, u kalkulatoru ES2 nema nikakve magije.

Kme, kme.

Ako ste, kao i mi, gajili finansijske iluzije da iza kalkulatora stoje neki moćni, složeni algoritmi koji pretražuju i „melju“ ogromne baze podataka, neka duboka razmišljanja pretočena u matematičku formulu iz koje proizlazi predan rad i smislena logika, neka ozbiljna analiza koja je pratila višemjesečne debate i kalkulacije na temu uticaja ukidanja doprinosa za penzijsko invalidsko osiguranje – prevarili ste se, baš kao i mi.

Pogledajte sliku: vaša trenutna neto zarada jednostavno se množi sa brojem 1.245922208281054 i tako se dobija obećana neto zarada.

Da vam olakšamo, ne morate koristiti kalkulator ES2: obećano vam je povećanje zarade za četvrtinu.

Sad, ođe bi se svaka detektivska priča završila da je broj koji množite sa platom imao par decimala, recimo 4.

Međutim, kako ovaj broj (0.245922208281054) ima čak 15 decimala, ta činjenica je počela ozbiljno da nas kopka pa smo odlučili da se malo pozabavimo njome.

Kako su do vraga došli do ovog broja od 15 decimala koji pretvara kamen u zlato, pardon bruto platu u neto platu?

Da li su izvršene real-time simulacije na velikim bazama podataka koji uključuju doprinose, poreze i ostale elemente koji čine bruto zaradu?

Da li je korišćena vještačka inteligencija za masovnu obradu svih javno dostupnih podataka iz bilansa kompanija, internih podataka uprave prihoda i carina i ostalih institucija?

Da li se popilo 115 kratkih espresso kafa, pokoji Zvečevo konjak i dva machiata, pa su onda ostali budni 15 dana, razbili kalkulacije na proste činioce i dokazali superiornost svoje ideje?

Ili je možda opet u pitanju najprostija moguća stvar na svijetu?

Bingooo: stvarnost je opet mnogo smješnija od naših očekivanja.

Znate li što je urađeno? Samo su uzeli podatke o bruto i neto zaradi na kraju jula 2023. godine i izveli dvije najjednostavnije matematičke operacije koje vam sada predstavljamo.

Ali pre nego što otkrijemo o čemu se radi, imamo neodoljivu ponudu za vas: otvorite aplikaciju kalkulatora na pametnom telefonu i postanite finansijski genije za manje od 30 sekundi!

Ne vjerujete? Ok, hajde zajedno da napravimo magiju!

1. Prvo unesite broj 993 (iznos bruto plate u julu 2023. godine).
2. kliknite minus, a zatim unesite broj 797 (iznos neto plate u julu 2023. godine). Na ekranu bi trebao da se pojavi broj 196 (razlika između brojeva 993 i 797)
3. kliknite znak dijeljenja i unesite broj 797 (iznos neto plate iz jula 2023. godine).
4. Eurekaaaa – dobili ste misteriozni broj sa 15 decimala (inače, na pametnim telefonima prikazuju se samo prvih 9 decimala pa pokušajte ovo na računaru u Excellu za svih 15 decimala, haha).

I da, sada ste zvanično postali finansijski genije, čestitamo!!!

Da se vratimo kalkulatoru: nikakva invativna analitika koja je proistekla iz nekih baza podataka, nikakva vještačka inteligencija koja unapređuje obračun plata, nikakva duboka razmišljanja i preispitivanja pretočena u kompleksne formule, nikakva duboka metrika koja je svijetlost dana ugledala nakon mjeseci razmjene iskustava i argumenata – kalkulator ES2 je bukvalno pripremljen za 2 minuta tako što su, gle čuda, podijelili dva broja!?

Iz gore navedenog proizilazi da se metrika kompleksnog sistema, kakav je sistem penzijskog i invalidskog osiguranja, svodi na – količnik dva broja?!

Da ne zaboravimo, jer najbolje uvijek ostavljamo za kraj – dio programa ES2 je, prema korišćenim podacima iz kalkulatora ES2, nastao u septembru 2023. godine jer su podaci o prosječnim zaradama za jul objavljeni 31. avgusta 2023. godine, dva i po mjeseca nakon 11. juna.

Što će reći da smo bili u pravu kada smo krajem maja rekli da program ES2 u tom trenutku ne postoji.

Dok čekamo nove kalkulatore za prosječne penzije od 600 eura i punu zaposlenost, dobrodošli u vrli novi svijet finansijskih alhemičara koji – ne postoji.

8 Comments
 1. rajko komentariše

  I ??? Kako glup tekst.

  1. Life komentariše

   Hahahahaha nema ovdje ni Jakova ni Vukovića samo golemog političarenja po cg fox news…

 2. Dule komentariše

  Poslije se čudite kad vas niko neće u vlast. Samo opstrukcija i sprdnja vam je interes

 3. Monarch komentariše

  Nadam se da ce ES2 program uspjet.

  1. Дашо komentariše

   Uspet će ES program! Vi bi ste uveli dinar, al nemere !

 4. Spori Rodriguez komentariše

  Hocemo Srbe u Vladi!

 5. Aleksandar komentariše

  Evo kako možete izračunati penziju, koju donosi program Evropa Sad 2.
  U kalkulatoru unesite trenutni iznos penzije, kliknite na znak minus, ponovo unesite trenutni iznos penzije i kliknite na znak jednako.
  Iako formula na prvi pogled izgleda jednostavno, ona je potpuno usklađena sa stanjem penzionog fonda nakon uvećanja zarada prema programu ES2.

 6. Dzemperton komentariše

  Zivjela Srbija!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.