Fidelity consulting: Pokušaj tehničkog lobovanja budžeta

0

Piše: Fidelity consulting

Svako u Crnoj Gori pamti Dejov lob iz daleke ’94 godine, kada je Genije uzeo loptu uspavanom beku Barselone i odmah uočio da je Andoni Zubizarreta malo izvan svog gola.

Sa nevjerovatnom lakoćom i preciznošću, Dejo je podigao pogled, procijenio situaciju i izveo elegantan lob udarac. Lopta je lagano prelećela nemoćnog Zubizarettu, koji je mogao samo da posmatra kako se lopta naglo spušta u njegovu mrežu. Vrijeme se zaustavilo, publika je zanemijela od divljenja; bio je to pogodak koji je odlikovala ne samo tehnička perfekcija, već i umjetnička ljepota kakvu samo fudbal može da pruži.

Pa kakve veze Dejov lob ima sa tehničkim rebalansom budžeta za 2023. godinu? Ima, itekako; samo će ovaj pokušaj loba neslavno da završi.

Krenimo redom.

Prema zvaničnim podacima Ministarstva finansija, za prvih 9 mjeseci, prihodi budžeta su iznosi 1,9 milijardi evra. Takođe, prema budžetu Ministarstva finansija, planirani prihodi budžeta za oktobar, novembar i decembar 2023. godine iznosiće 573 miliona evra.

Dakle, kada se priprema rebalans, najmanje što je trebalo da se uradi je obaviti prostu računsku operaciju sabiranja ova dva broja čime bi se dobio broj od 2,47 milijardi evra.

U tehničkom rebalansu je navedeno da će ukupni prihodi biti 2,42 milijardi evra ili čak 50 miliona evra manje. Takođe, planiran je deficit od 216 miliona evra.

E pazite đe je caka – naplata prihoda za prvih 9 mjeseci veća je od plana za 20%, što iznosi 329 miliona evra.

Pošto imamo jasan trend rasta prihoda u odnosu na planirane, može se očekivati da će planirani prihodi za poslednja tri mjeseca 2023. godine biti takođe veći za 20%, pa će umjesto 573 miliona evra iznositi oko 685 miliona evra ili oko 112 miliona evra više u odnosu na plan.

Kada na 1,9 milijardi eura ostvarenih prohoda za prvih 9 mjeseci, dodamo ovih 685 miliona evra u poslednja tri mjeseca 2023. godine, dobijamo da će prihodi budžeta iznositi oko 2,585 milijardi evra.

Podsjetimo, u tehničkom rebalansu, prihodi su planirani na 2,42 milijardu evra.

Razlika između 2,585 i 2,42 milijardi evra iznosi 165 miliona evra prihoda koji su potcijenjeni, čime se pokušava napraviti priprema za PR priču o tome kako se za dva mjeseca napravilo čudo u javnim finansijama jer su zatekli deficit od 216 miliona eura.

Na kraju, kada tome dodamo kapitalni budžet koji neće biti ostvaren u iznosu koji je naveden u tehničkom rebalansu, ispada da ćemo u 2023. godini imati blagi deficit ili čak i suficit budžeta.

Podsjetimo, u tehničkom rebalansu piše da ćemo imati deficit od 216 miliona evra.

Nećemo dugo čekati na ove naše tvrdnje da je tehničkim rebalansom pokušano lobovanje budžeta; godine počinju decembrom.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.