Festival “Dani nauke i inovacija 2023” u 13 crnogorskih gradova

0

Putovanje kroz znanje je slogan jedanaestog izdanja Festivala “Dani nauke i inovacija 2023”, koji će, u periodu od 27. do 30. septembra, slaviti nauku i inovacije u čak 13 gradova širom Crne Gore.

„U prethodnom periodu intezivno smo radili na pripremi festivalskih sadržaja, pa su tokom ljeta bili aktuelni festivalski konkursi preko kojih je crnogorska naučno-inovaciona zajednica direktno učestvovala u kreiranju ovogodišnjeg Festivala. Od čak 67 pristiglih prijava, pozitivno je ocijenjeno 37 – 24 iz oblasti nauke i 13 koje se odnose na inovativne programe, saopšteno je iz Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja (MNTR).

Svi ljubitelji nauke i inovacije su, nezavisno od konkursa, imali mogućnost da kandiduju svoje sadržaje koji promovišu ove oblasti i na taj način daju direktan doprinos Festivalu.

„Ove godine izdvajamo interesantne i inspirativne radionice koje osnažuju mlade žene da uđu u svijet IT-a i upoznaju ih sa osnovama marketinga i procesom razvoja startapova; promovišu održivo upravljanje otpadom kroz kreativnost; zatim priliku za upoznavanje sa crnogorskim satelitom Luča i brojne druge radionice za učenje, promociju, demonstraciju i vježbanje vještina ili znanja“, naveli su iz MNTR.

Naučni karavan prošetaće Plužinama, Žabljakom, Budvom, Barom i Ulcinjom i pružiće osnovcima i srednjoškolcima objašnjena preko 50 prirodnih fenomena, pretežno kroz interaktivne kratke radionice i eksperimente.

„Jedan od neizostavnih sadržaja, koji, takođe, uvijek bilježi veliku pažnju i posvećenost, jeste otkrivanja svemira kroz astronomiju. I ove godine taj sadržaj, pored Podgorice i Nikšića, naći će se i u Bijelom Polju. Festival će ponuditi prezentaciju i demonstraciju savremenih inovativnih tehnologija – 3D printeri, 3D skeneri, dronovi velikog formata (izložbeni), dronovi za let u zatvorenom prostoru, vještačka inteligencija i sl“, objavili su iz MNTR.

“Naučna zabava” je intrigantna i edukativna postavka Muzeja iluzija iz Beograda, koja očekuje sve stanovnike Glavnog grada za vrijeme trajanja manifestacije, kao i one koji će doći u Podgoricu i obići ovaj nesvakidašnji sadržaj.

„Pripreme našeg centalnog godišnjeg događaja privodimo kraju, uz pomoć naših tradicionalnih partnera kao što su crnogorski univerziteti, koji su takođe pripremili brojne aktivnosti, i međunarodnih partnera iz Evropske organizacije za nuklearno istraživanje (CERN) i Međunarodne laboratorije za molekularnu biologiju (EMBL) koji su i ove godine upriličili interesantne sadržaje“, piše u saopštenju.

Glavni pokrovitelj Festivala, već drugu godinu za redom, je Five Grupa, koja je u mnogome doprinijela kvalitetu istog, a koja će i sama uzeti učešće u programu.

„Osim predstavljanja svojih aktivnosti, njihov akcenat ove godine biće na značaju koji IT, kao strateška grana privrede postavljena na zdravim temeljima, može imati po ekonomiju zemlje kroz jačanje domaćih kadrovskih kapaciteta, digitalizaciju javne uprave, kao i kreiranje poslovnog ambijenta povoljnog za privlačenje inostranih kompanija iz ove oblasti“, naveli su iz MNTR.

Tokom trajanja “Dana nauke i inovacija 2023” biće organizovani i drugi festivalski sadržaji i manifestacije slične tematike, koje je Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja podržalo na različite načine.

„Tako će finalno takmičenje u društvenom preduzetništvu SIA Montenegro biti jedan od njih, zatim dvodnevni Festival nauke u Kotoru, koji se po prvi put održava ove godine, TedXPodgorica – inspirativni događaj koji okuplja stručnjake iz različitih oblasti, uključujući astronauta, sa ciljem inspirisanja promjena i inovacija, te tradicionalna Evropska noć istraživača“, istakli su iz MNTR.

Program Festivala biće konkretizovan svim neophodnim detaljima i dostupan narednih dana na zvaničnom sajtu Festivala – www.daninaukeiinovacija.me.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.