Fenomen političke scene: Prvo sebe postave za lidera, pa osnivaju partiju

0

Kada je broj političkih partija u pitanju, Crna Gora, zasigurno, spada u poseban fenomen i teško da će u skorijoj budućnosti neka druga zemlja uspjeti da joj uzme taj primat. Zvanično, u Crnoj Gori je do sada registrovano 55 političkih partija, a samo u pola godine zabilježena je registracija čak četiri politička subjekta, Prava Crna Gora (još čekaju zvaničan dokument o registraciji), Novska lista Herceg Novi, Demokratski savjet Albanaca i Ujedinjena Crna Gora. Za malu Crnu Goru ovo je veliki broj političkih partija, pa onda i ne treba se čuditi što već tri decenije imamo na sceni vladavinu DPS-a, jer su sve druge partije, u preko 90 odsto slučajeva opozicione. Takav je trend, da se bojimo, da ćemo u nekoj skorijoj budućnosti doći u paradoksalnu situaciju da svako veće bratstvo u Crnoj Gori ima svoju partiju.
Još jedan od kurioziteta političke scene Crne Gore je i da onaj koji osniva stranku sebe prvo promoviše u predsjednika, pa se tek onda ide, formalno na osnivačku Skupštinu koja treba predsjednika da izabere. Naravno, “demokratski” Skupština, u svim slučajevima potvrdi unaprijed predstavljenog predsjednika za prvog čovjeka stranke. Toliko im se žuri, da predsjednici nemaju kad da sačekaju da i formalno budu izabrani, već preko medija sami sebe imenuju za predsjednika.
U Crnoj Gori je za osnivanje političke partije potrebno sakupiti 200 potpisa građana. U odnosu na broj stanovnika, kojih je u Crnoj Gori 625.000, odnosno na broj građana sa pravom glasa, kojih je oko 500.000, Crna Gora je lider u regionu kada je u pitanju broj političara i partija po glavi stanovnika. Po jedna partija dođe na nešto više od devet hiljada građana Crne Gore.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.