Evropski izbori: Le Pen porazila Makrona, loš rezultat Ciprasa

0

U 21 od 28 zemalja Evropske unije danas su održani izbori za Evropski parlament.

Evropska narodnjačka partija (EPP) osvojila je 173 mjesta u parlamentu dok su socijalisti osvojili 147, pokazuju prve procjene ukupnih rezultata izbora.

Na trećem mjestu je Savez liberala i demokrata sa 102 poslanika a Zeleni su ostvarili dobar rezultat sa 71 poslanikom.

Evropski konzervativci i reformisti imaće 58 poslanika, Evropa nacija i sloboda (Salvinijeva alijansa) 57, Evropa slobode i direktne demokratije (Pokret 5 zvezdica plus partija za Brexit) 56, Evropska ujedinjena ljevica/Nordijska zelena ljevica 42.

EP ima ukupno 751 mjesto.

Potpredsjednica grupe Evropske narodne partije u Evropskom parlamentu Ester de Lang izjavila je da se očekuje da EPP ostane najveća grupa i u novom sazivu Parlamenta. Sa druge strane, lider grupe Socijalista i Demokrata Udo Bulman kaže da je Evropska narodna partija izgubila političku moć.

Nezvanični podaci pokazuju – u Nejmačkoj značajan rezultat Zelenih, u Francuskoj najviše glasova desničarima – stranci Marin Le Pen, udarac za Ciprasa u Grčkoj, u Španiji pobjeda socijalista, a u Austriji pobijedio Sebastian Kurc…

Na izborima je oko 426 miliona ljudi iz EU biralo svoje predstavnike u Evropskom parlamentu za narednih pet godina. Mandati aktuelnih evroposlanika ističu 1. jula, a novoizabrani parlamentarci će stupiti na dužnost dan kasnije.

Danas je poslednji dan izbora za EP koji su počeli u četvrtak, glasanjem u Velikoj Britaniji i Holandiji. U Irskoj se glasalo u petak, u Češkoj u petak i subotu, a u Letoniji, Malti i Slovačkoj samo u subotu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.