Evropske zemlje se ponovo zaključavaju

0

Brojevi zaraženih korona virusom u posljednje vrijeme su u Evropi sve gori, a vakcinalna kampanja nije na najboljem nivou. Zbog takve epidemiološke situacije neke države moraju ponovo uvoditi restriktivnije mjere i lockdown.

Francuska i Poljska su već uvele djelimične blokade nakon što su se obje države sedmicama borile protiv povećanog broja zaraženih korona virusom, piše BBC.

U Poljskoj su trgovine, hoteli, kulturni i sportski objekti zatvoreni u cijeloj zemlji na tri sedmice, a u Francuskoj je u lockdownu oko 21 milion ljudi u 16 područja.

Da se situacija sa virusom pogoršava priznala je i Angela Merkel koja je upozorila da će Njemačka vjerovatno sada morati povući “hitnu kočnicu”.

Kočnica koju spominje Merkel je mehanizam dogovoren na posljednjem sastanku početkom marta kada je dogovoreno da se lagane mjere otvaranja ukinu u slučaju rasta iznad granice od 100, čemu se Njemačka svakodnevno približava. Ukidanje tih blažih mjera zapravo znači povratak djelomičnog lockdowna.

U vrijeme Uskrsa, Italija će se ponovo potpuno zatvoriti. Trgovine, restorani i škole će biti zatvoreni u velikom dijelu Italije. Ljudima će biti naređeno da ostanu kući od 3. do 5. aprila, osim za one koji moraju da se kreću.

Češka uvodi još snažniji lockdown nego ranije s obzirom na to da je jedna od najpogođenijih država EU korona virusom. Kod njih su zatvoreni i vrtići, kao i škole za djecu sa invaliditetom.

(RSE)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.