Evropska unija izmijenila uredbu o vakcinama

0

Evropska komisija izmijenila je uredbu o autorizaciji izvoza vakcina proizvedenih na teritoriji EU.

Ovom uredbom sada su obuhvaćene praktično sve treće zemlje, uključujući i Srbiju.

Srbija je zajedno sa zemljama susjedstva Unije i zemljama iz Kovaks sistema do sada bila izuzeta od traženja dozvola za uvoz vakcina proizvedenih na teritoriji EU.

U Evropskoj komisiji insistiraju na činjenici da ova mjera „nije usmjerena ni protiv koga“, niti da se sada „targetiraju“ zemlje u susjedstvu, a pogotovo ne zemlje Zapadnog Balkana, prenosi B92.

„Ovdje se ne radi o blokadi već o postizanju transparentnosti kada je riječ o izvozu vakcina kompanija koje ih proizvode na teritoriji EU. Zapadni Balkan je bitan za Evropsku komisiju i zato radimo sa farmaceutskim kompanijama kako bismo osigurali isporuke za region i nadamo se da će do toga uskoro i doći“, kažu u Komisiji.

Evropska komisija je uvela principe reciprociteta i proporcionalnosti kao nove kriterijume koje treba razmotriti za odobravanje izvoza pod mehanizmom transparentnosti i odobrenja za izvoz kovid 19 vakcina.

Naglašava se da će se prilikom odobrenja izvoza u obzir uzeti nivo vakcinacije, ali i epidemiološka situacija u određenoj zemlji.

Cilj ove mjere je, kako navode u Briselu, da se građanima EU obezbijedi pravovremeni pristup vakcinama.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da je EU ponosna što je dom proizvođača vakcina koji ne samo da isporučuju građanima EU već i izvoze širom svijeta.

Istovremeno, ona upozorava na treći talas pandemije u zemljama članicama i činjenicu da svi proizvođaći vakcina i dalje ne ispunjavaju svoje ugovorene obaveze prema EU.

„EU je jedini najveći proizvođač koji nastavlja da izvozi vakcine u velikom obimu u desetine zemalja. EU ima odličan portfolio različitih vakcina i obezbijedili smo više nego dovoljno doza za cjelokupno stanovništvo. Ali moramo osigurati blagovremene i dovoljne isporuke vakcina građanima EU. Svaki dan je važan”, poručila je Fon der Lajenova.

U Evropskoj komisiji dodaju da je od pokretanja mehanizma autorizacije od ukupno podnijetog 381 zahteva odobreno njih 380, odnosno da je iz EU do sada u treće zemlje izvezeno 43 miliona doza vakcina.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.