Evropska omladinska kartica (EYCA) imaće još čvršću ulogu u osnaživanju i povezivanju mladih u Crnoj Gori

0

Na međunarodnom seminaru je bilo riječi o dostupnim prostorima i servisima za razvoj i unapređenje kvaliteta života mladih ljudi, te ulozi koju Evropska omladinska kartica (EYCA) aktivno ima u dizajniranju, jačanju i povezivanju istih.

Događaj je svečano otvorio potpredsjednik Vlade Crne Gore za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić, koji je istakao da je kontinuirana podrška mladima od suštinskog značaja i opisao Evropsku omladinsku karticu (EYCA) kao najsnažniji alat za podršku mladima za njihov individualni i profesionalni razvoj, te kao simbol zajedništva i prilika koje se kreiraju za njih. Uz zahvalnost na radu i posvećenosti NVO Centar za omladinsku edukaciju, implementatoru projekta u Crnoj Gori, potvrdio je apsolutnu posvećenost Vlade daljem razvoju EYCA programa i njegovom uticaju na poboljšanje života mladih u Crnoj Gori. Dodatno, kroz razgovore sa predstavnicima EYCA asocijacije uočen je snažan potencijal za dalji razvoj omladinske politike u Crnoj Gori i regionu, te će u budućnosti biti inicirano otvaranje regionalne EYCA kancelarije. U saradnji sa Glavnim gradom, u skorijem periodu će biti pripremana i kandidatura Podgorice za Evropsku prijestonicu mladih, dugoročno važan projekat koji će mladima pružiti niz novih servisa i usluga, uz učešće i podršku Evropske omladinske kartičarske asocijacije (EYCA).

U uvodnom dijelu publici su se obratili Jugoslav Radović, potpredsjednik Evropske omladinske kartičarske asocijacije i direktor NVO Centar za omladinsku edukaciju, Dominik Vag, šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori i Manel Sančez, direktor Evropske omladinske kartičarske asocijacije.

Na događaju je kroz brojne aktivnosti bilo riječi o trenutnom položaju mladih u Crnoj Gori i o tome kako dodatno ojačati sinergiju između javnog sektora, omladinskih i nevladinih organizacija, biznis sektora i mladih. Na panel diskusijama učestvovali su predstavnici raznih sektora koji se bave mladima u Crnoj Gori. Prvog dana seminara, o potencijalu Evropske omladinske kartice (EYCA) za stvaranje sinergije svih dostupnih usluga za mlade govorili su Natalja Turen (Savjet Evrope), Nataša Beširević (Evropska kuća), Jelena Miljanić (UNDP Crna Gora), Edin Koljenović (Regionalna kancelarija za saradnju mladih) i Katarina Vukadinović (Omladinski klub Budva). Drugog dana, na panelu posvećenom izazovima i prilikama za mlade u Crnoj Gori, govorile su Ljudmila Mila Popović (Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava), Vanja Drljević (Erasmus+ kancelarija u Crnoj Gori), Ivana Bošković (UNICEF Crna Gora), Irena Marunović (OSCE Misija u Crnoj Gori) i Elvira Hadžibegović (Forum MNE).

Seminar su organizovali NVO Centar za omladinsku edukaciju, Ministarstvo sporta i mladih, Evropska omladinska kartičarska asocijacija (EYCA) i Savjet Evrope, uz podršku OSCE Misije u Crnoj Gori u okviru Parcijalnog sporazuma o mobilnosti mladih putem omladinske kartice. Podršku događaju su pružili i Nacionalna turistička organizacija Crne Gore i Turistička organizacija Podgorice.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.