Evropska komisija: Evropska unija treba da se uvjeri u kvalitet ruske vakcine

0

Centralizovano naručivanje ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) za Evropsku uniju moguće je posle njene sertifikacije od strane Evropske agencije za lekove (EMA), a za to je neophodno uvjeriti se u visok kvalitet njene proizvodnje, smatra šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

„Postoje dva preduslova. Oni moraju da podnesu zahtjev Evropskoj agenciji za ljekove, kao i sve druge laboratorije. A za to moraju da obezbijede puni pristup svojim proizvodnim platformama. Proizvodnja vakcina je rizična i mi moramo da budemo sigurni da je sve pod kontrolom “, rekla je ona u intervjuu za list „Ečos“.

U januaru je šefica Evropske komisije takođe izjavljivala da je potrebno da evropski regulator sertifikuje rusku vakcinu za njenu dalju kupovinu u EU. Pri tome je Evropska komisija priznala pravo nacionalnih regulatora država-članica Evropske unije da samostalno sertifikuju rusku vakcinu za svoja nacionalna tržišta u slučaju nužde, na primjer, u slučaju nedostatka preparata sertifikovanih u EU za vakcinaciju stanovništva. Mađarska je iskoristila ovo pravo i nakon pregovora sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom krajem januara, mađarski ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Peter Sijarto saopštio je da će Mađarska dobiti dva miliona doza ruske vakcine.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.