EVROPO, NA DESNO RAVNAJ’S!!!

0

Piše Emilo Labudović

U sjenci svesrpskog saborovanja, Evropa je birala i… izabrala. A izabrala je baš ono čega se najviše i plašila. Ostvarile su se nevesele prognoze poznavaoca evropskih političkih dešavanja i prilika da će Evropa skrenuti u desno, u konzervatizam i samodovoljnost. Šta će to donijeti evrpskoj svakodnevici još uvijek je u sferi nagađanja, ali da neće mnogo toga dobroga – nije teško naslutiti. Naročito za one koji nastoje da joj se približe i priključe, od hiljada i hiljada migranata pa do zemalja koje se, makar formalno, nalaze u njenom predvorju. Među njima i Crna Gora.

Neutemeljeno ovdašnje oduševljenje dobijanjem takozvanog IBARA, što je samo novi početak na starom i već u draču zaraslom „evropskom putu“, već danas je u sjenci evropske nove zbilje. Jer, veliko je pitanje kako će se prema toliko izvikanoj politici proširenja odnijeti novo evropsko rukovodstvo, koliko će biti predusretljivo i domaćinski raspoloženo. Bojati se da ćemo, kao i ostali konkurenti, još dugo otresati opanke prije nego nas pozovu na briselski „crveni tepih“.

Ništa manje i urgentnije pitanje je ono vezano za takozvane „evropske vrijednosti“ za kojima ovdje izgibosmo kao Vladika za Lesendrom. Mada ni do sada nijesam bio baš upućen u to šta su to i koje su to „evropske“ vrijednosti, novi evropski kurs vraća u sjećanja mnoge od tih „vrijednosti“: od „jevrejskog pitanja“ i „Kristalne noći“, preko Aušvica, Treblinke, Dahaua… pa do Jasenovca, Jadovnog, Kragujevca, Dola, Velike, Murina… Pa se pitam gde su se to zaputili ovdašnji antifašisti i ljubomorni čuvari tekovina NOB-a i Revolucije? Ide li to jedno sa drugim?

Ali, to, izgleda, u Crnoj Gori nikoga ne brine. Ovdje se i dalje jedino pribojavaju rusko – srpske sjenke koja se, kažu, kao avet nadvila nad crnogorski evroatlanski put. Ta, ni istorijski ni praktično, ničim dokazana tvrdnja (prepisana iz vašingtonsko – briselskih vježbanki) baca u drugi plan sve što se dešava unutar i oko Crne Gore. Novi prilog ovoj političkoj frustraciji i državnoj paranoji jeste netom održan Srpski sabor u Beogradu. Skup predstavnika Srba iz Srbije, Srpske i regiona, već je okarakterisan kao novi Vučićev atak na Crnu Goru, a Andrijino i Milanovo učešće na njemu kao novi čin izdaje. Već viđeno i do zla boga otužno i bljutavo.

I sam termin „sabor“ podrazumijeva okupljanje i zbijanje, a ne nikako agresivno širenje u bilo kojem pravcu. To okupljanje i zbijanje redova nije ništa drugo već trezven pristup i odgovor baš na ono što se dešava Evropi i sa Evropom. Prirodna reakcija svakog „skupa“ i tijela, pa i naroda i njegovih organizacionih oblika, na prijetnje spolja jeste sabiranje i zbijanje redova. Crna Gora, naravno, to ne želi da vidi, jer su njoj prijatelji svi oni koji su je do juče palili i klali, a neprijatelji jedina dva naroda koji su joj se, kroz vjekove, uvijek nalazili pri ruci. Ali, ako to Crna Gora ne vidi ili ne želi da vidi, u nacionalnom kodu Srba u Crnoj Gori nalazi se neizbrisiv istorijski gen bratske krvi i jedinstva, kako srpskog tako i slovenskih naroda. Gens una sumus, rekli bi stari Latini. I jesmo jedan rod, koliko god to ovim ovdašnjim „evropejcima“, sa sve dojučerašnjim Srbinom, Milatovićem, smetalo.

A kako se politički prolazi kad se ne ide tragom interesa i volje naroda, živi dokazi su Makron, Šolc i bulumenta evropskih moćnika koji su se prosto strmoglavili niz tobogan narodnog nezadovoljstva. A ako ovi „naši“ ne vide mečku kroz rešeto, samo je pitanje dana kad će im se to rešeto narodne volje nabiti na nos.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.