Evo ko su predsjednik i potpredsjednici novog saziva Narodne Skupštine Srbije (Biografije)

0

Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Orlić izabran je za novog predsjednika Narodne skupštine Srbije. Za Orlića je, od 230 poslanika koji su pristupili glasanju, glasalo 154 poslanika, dok je protiv bilo 76 poslanika, a uzdržanih nije bilo. Izbor Orlića za novog predsjednika propratio je višeminutni aplauz u skupštinskoj sali.

Biografija Vladimira Orlića

Vladimir Orlić je potpredsjednik Glavnog odbora SNS, rođen je 15.04.1983. u Beogradu. Završio je Osnovnu školu „Jovan Popović“ u Obrenovcu (1998), Matematičku gimnaziju u Beogradu (2002), diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu – Odsjek za elektroniku, telekomunikacije i automatiku, Smjer za telekomunikacije (2007), gdje je stekao i zvanje doktora nauka elektrotehnike i računarstva – na Odsjeku za telekomunikacije i informacione tehnologije (2011). Profesionalno angažovan u struci: na poziciji inženjera za istraživanja i razvoj u Istraživačko-razvojnom centru „Imtel mikro-opt dd“ (2007), zatim u Institutu za mikrotalasnu tehniku i elektroniku „IMTEL Komunikacije AD“ (2008), u kom je obavljao i dužnost rukovodioca Odeljenja za digitalnu obradu signala (2008-2011). Radio je na poziciji senior inženjera u „High Tech Engineering Center doo” (2011-2012), a od 2012. godine zaposlen je u Institutu „VLATACOM doo“ na poziciji sistem arhitekte.

Bio je višestruki stipendista Ministarstva prosvjete i sporta Republike Srbije, stipendista Fonda Vlade Republike Srbije za mlade talente i stipendista Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo Republike Srbije. Dobitnik je nagrade za najbolji rad mladog autora na konferenciji TELFOR 2007. Autor je više od 80 naučnih i stručnih radova, tehničkih rešenja, učesnik na više projekata Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Učestvuje i kao član tima / odgovorno lice i na većem broju internih kompanijskih projekata, namenjenih komercijalnom tržištu. Višegodišnji je član Komisije za predlaganje nagrada za mlade autore na konferenciji Telfor, član više različitih profesionalnih udruženja pod okriljem IEEE, recenzent i član odbora u međunarodnim stručnim časopisima i na konferencijama, član Naučnog vijeća Instituta. U naučno zvanje „naučni saradnik u oblasti tehničko-tehnoloških nauka – elektronika, telekomunikacije i informacione tehnologije“ izabran 2015. godine, reizabran 2020. Godine. Član Srpske napredne stranke od 2008. godine. U stranci primarno obavljao dužnosti u sferi informisanja i medija, kao i organizacionih poslova. Bio je predstavnik stranke u radnim telima Evropske narodne partije.

Više puta biran za predsednika Saveta za informisanje Opštinskog odbora SNS na Čukarici. Obavljao različite dužnosti u sektoru informisanja pri GrO SNS Beograd i višim organima Stranke. Obavljao dužnost sekretara Opštinskog odbora (2014/2015) i potpredsednika Opštinskog odbora SNS Čukarica (od 2015). Bio je kandidat za odbornika u Skupštini grada Beograda na listi Srpske napredne stranke 2012, 2014. i 2018. godine, za odbornika u Skupštini Gradske opštine Čukarica 2016. godine. Odbornik u Skupštini grada Beograda od 2016. do 2022. Izabran za narodnog poslanika sa liste „Aleksandar Vučić – Budućnost u koju verujemo“ 2014. godine, potom 2016. godine sa liste „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“, 2020. godine sa liste „Aleksandar Vučić – Za našu decu“, a 2022. sa liste „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“.

Obavljao dužnost zamjenika predsjednika Poslaničke grupe Srpske napredne stranke u Narodnoj skupštini od 2016. do 2020. godine, potpredsjednika Narodne skupštine od 2020. do 2022. godine. Za člana Predsjedništva Srpske napredne stranke izabran 2017. godine, a za potpredsjednika Glavnog odbora SNS 2021. godine. Kao narodni poslanik bio je član više radnih tijela u okviru NSRS, parlamentarnih delegacija i PGP. Predsednik Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU – Srbija (2014, 2016, 2020). Završio obuku i edukaciju u Klasi slušalaca za rezervne oficire Vojske Srbije 2010. godine, gde je stekao čin rezervnog potporučnika Vojske Srbije. Govori engleski jezik. Oženjen Anđelkom, otac Nikoline, Sofije i Anastasije. Živi i radi u Beogradu.
Biografija Vladimira Orlića preuzeta je sa sajta Narodne Skupštine Srbije.
Vladimir Orlić je nakon izbora na funkciju predsjednika Skupštine, poručio poslanicima da će narodnu volju morati, baš kao i narod, svako da poštuje. Orlić je kazao da se na izborima vidjelo kakvu politiku narod želi i dodao je da građani očekuju da se nastavi sa politikom koja je od Srbije napravila zemlju koja je slobodna, nezavisna. „To je politika rezultata, narod hoće rezultate, njih je podržao ove godine, rezultata koji su za ponos jer znače i snažniju ekonomiju, dvostruko veće plate nego u vremenima kada smo počeli sa tom politikom, to je politika rezultata kroz infrastrukturu. Šta god radili staraćemo i uspećemo da, kada smo već pokazali da Srbija može da posle više decenija pobeđuje, nastavi da pobeđuje”, poručio je Orlić.

Potpredsjednici:


Sandra Božić bila je narodna poslanica u dva saziva do sada. Prvi put je izabrana za narodnu poslanicu u 11. sazivu, od 2016. do 2020, i drugi put u 12. sazivu, od 2020. do 2022. godine. U 11 sazivu bila je članica Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva, Odbora za prava deteta, zamenica člana Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, Odbora za zdravlje i porodicu i Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja. Takođe je obavljala funkciju zamjenika člana u Delegaciji u Parlamentarnoj dimenziji Centralno-evropske inicijative. U 12. sazivu bila zamjenica predsjednika poslaničke grupe Aleksandar Vučić – za našu decu, predsednica Odbora za kulturu i informisanje, članica Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, i zamenica člana Odbora za kontrolu službi bezbednosti. U 13. sazivu izabrana je za narodnu poslanicu kao 21. na listi ALEKSANDAR VUČIĆ – Zajedno možemo sve. Potpredsjednica je Narodne skupštine u 13. sazivu. Sandra Božić rođena je1979. godine u Pančevu. Diplomirana politikološkinja za međunarodne odnose. Od marta 2015. do marta 2018. bila je direktorka pančevačkog JKP „Grejanje“. Ostavku na tu funkciju podnijela je nakon što je izabrana za narodnu poslanicu u Skupštini Srbije. 2022. godine izabrana je za članicu Odbora direktora Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije. Članica je Predsedništva Srpske napredne stranke.

Božidar Delić izabran je za poslanika kao prvi na listi Dr Miloš Jovanović – NADA za Srbiju – Srpska koalicija NADA – Nacionalno demokratska alternativa – Demokratska stranka Srbije (DSS) – Za Kraljevinu Srbiju (MONARHISTI ) – Vojislav Mihailović. Rođen je 1956. godine u Đakovici. Živi u Beogradu. Završio je Vojnu akademiju kopnene vojske i Školu nacionalne odbrane u Beogradu. Službovao je u Bileći, Prizrenu i Leskovcu, bio je načelnik štaba beogradskog korpusa i zamjenik načelnika operativne uprave Generalštaba vojske Jugoslavije. Tokom sukoba na Kosovu za vrijeme NATO bombardovanja bio je komandant brigade Vojske Jugoslavije raspoređene na granici Srbije i Albanije. Čin generala dobio je 1999. godine, a penzionisan je 2005.godine. Do sada je bio poslanik u tri saziva. Prvi put izabran za narodnog poslanika u sedmom sazivu, od 2007. do 2008, zatim u narednom osmom sazivu, od 2008. do 2012, i na kraju u 11. sazivu, od 2016. do 2020. godine. U osmom sazivu bio je bio je potpredsjednik Narodne skupštine, član Odbora za odbranu i bezbednost i Odbora za Kosovo i Metohiju, navodi se na sajtu otvoreniparlament.rs.

Usame Zukorlić prvi put je izabran za narodnog poslanika u ovom sazivu parlamenta, kao prvi na listi MUFTIJIN AMANET – Stranka pravde i pomirenja (SPP) – Usame Zukorlić. Usame Zukorlić rođen 1992. godine u gradu Konstantini u Alžiru. U Novom Pazaru je završio osnovnu školu, zatim srednju školu medresu Gazi Isa-beg. Obrazovanje je nastavio u Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru gdje je diplomirao pravo, a zatim na Fakultetu za islamske studije gde je diplomirao pedagogiju i komunikologiju. Zvanje mastera je stekao na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru u oblasti ekonomije. Bio je zamjenik direktora Sandžak televizije. Predavao je kao nastavnik u Medresi Gazi Isa-beg i radio kao asistent na pravu na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru. Trenutno je na funkciji projekt menadžer na Fakultetu za islamske studije. 2021. godine izabran je za zamenika predsednika Republičke izborne komisije. Bio je član i predsednik Mladih Bošnjačke demokratske zajednice. Po osnivanju Stranke pravde i pomirenja postaje njen član. Nakon smrti njegovog oca Muamera Zukorlića, predsednika Stranke pravde i pomirenja, Predsedništvo stranke izabralo ga je na funkciju vršioca dužnosti predsednika stranke. Od 2022. godine predsjednik je Stranke pravde i pomirenja, stoji na sajtu otvoreniparlament.rs.


Elvira Kovač do sada je bila narodna poslanica u 6 saziva. Prvi put je izabrana za narodnu poslanicu u sedmom sazivu, 2007. godine, a zatim i u narednih pet skupštinskih saziva, tako da je na funkciji narodne poslanice i poslanice u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope. od 2007. godine do danas. U više saziva bila je članica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, kao i Odbora za prava deteta. Rođena je 18. jula 1982. godine u Zrenjaninu, gde je završila gimnaziju. Studirala je na Ekonomskom Fakultetu u Subotici, gde je bila i student-prodekan i jedan semestar na Wirtschaftsuniversitaet-u u Beču. Diplomirala je 2006. godine. 2005. godine se pridružila timu regionalnih trenera Nacionalnog Demokratskog Instituta.Od diplomiranja do jula 2007. je radila u Izvršnom Veću Vojvodine, u Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo i socijalnu politiku. Pored maternjeg mađarskog, i srpskog, tečno govori i engleski jezik. Njena karijera u političkom životu Srbije je počela 2000. godine, kada je postala je članica Saveza vojvođanskih Mađara. Od 2006. godine bila je članica predsedništva Omladinskog Foruma ove stranke. Na osnivačkoj skupštini Foruma žena Saveza vojvođanskih Mađara 2009. izabrana za predsjednicu, a 2013. godine je i reizabrana, i na toj funkciji ostala do 2015. Godine. Prvi put je izabrana za potpredsednicu Saveza vojvođanskih Mađara 2015. godine, a zatim ponovo i 2019. godine, te je na toj funkciji i danas.

Dr Zoran Lutovac prvi put je izabran za narodnog poslanika u 13. sazivu kao drugi na listi Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije (Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, DZVM – VMDK, Stranka Makedonaca Srbije, Pokret slobodnih građana, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, Pokret za preokret, Pokret Slobodna Srbija, Vlaška stranka. Rođen je 1964. godine u Beogradu. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Radio je u Institutu društvenih nauka, Friedrich Ebert Stiftung (kancelarija u Beogradu), bio ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori od 2008. do 2013. godine, a potom ponovo u Institutu društvenih nauka u Beogradu. Bio je član Jugoslovenskog udruženja za Ustavno pravo od 1994. do 2007. godine, predsednik UO Instituta za Evropske studije od 2001. do 2004. godine, član UO Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva od 2001. do 2004. godine, član ekspertskog tima Savezne vlade za donošenje Zakona o nacionalnim manjinama 2001. godine i član Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Udruženja politikologa Srbije. Radio je kao savjetnik predsjednika Vlade Srbije za politička pitanja (2001-2003). Bio je član Koordinacionog tela Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju (2001-2003) i član ekspertskog tima Vlade Srbije za redefinisanje odnosa Srbije i Crne Gore (2001-2002). Na poziciji stručnog konsultanta Komisije za Ustavnu povelju Srbije i Crne Gore se nalazio od 2001. do 2002. godine, kao i stručnog konsultanta Ustavne komisije za donošenje novog Ustava Srbije 2003. godine. Bivši koordinator Ekspertskog tima za Ustav predsednika Srbije i predsjednik Savjeta za odnose sa građanskim društvom predsednika Srbije (2007- 2008). Objavio je dve monografije i više desetina članaka u domaćim i stranim naučnim časopisima ili zbornicima iz oblasti međunarodnih odnosa, ljudskih i manjinskih prava i političkih odnosa u Srbiji i regionu. Član je Demokratske stranke od 1996. godine. Za predsjednika njenog Političkog savjeta izabran je 2016, a za predsednika Demokratske stranke izabran je na izbornoj Skupštini Demokratske stranke 2018. godine, navodi se na sajtu otvoreniparlament.rs.

Snežana Paunović je do sada bila narodna poslanica u tri saziva. Prvi put put je izabrana za narodnu poslanicu u 9. sazivu, nakon izbora 2012. godine, a zatim i u naredna dva skupštinska saziva, tako da je na funkciji narodnog poslanika od 2013. godine do danas. U 12. sazivu bila je članica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, zamjenica predsjednika Odbora za kulturu i informisanje, kao i zamjenica člana Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i Odbora za Kosovo i Metohiju. U 13. sazivu izabrana je za poslanicu kao osma na listi IVICA DAČIĆ – PREMIJER SRBIJE. Rođena je 1975. godine u Peći. Diplomirana ekonomistkinja. U periodu 2006. do 2013. godine obavljala je funkciju koordinatora opština Đakovica i Dečane na koje je u dva navrata imenovana Odlukom Vlade Republike Srbije. Od 2014. godine obavlja funkciju v.d. direktora Apotekarske ustanove Peć. Bila je članica Upravnog odbora Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, članica Upravnog odbora “YUQS”, predsednica Nadzornog odbora Aerodroma „Nikola Tesla“ i članica Skupštine akcionara Državne lutrije Srbije. Članica je SPS-a od 1992. godine. U nekoliko mandata bila je članica Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije a od 2012. godine obavlja funkciju sekretarke Foruma žena Srbije.

Borko Stefanović je funkciju narodnog poslanika obavljao 2 puta do sad. Prvi put je izabran za narodnog poslanika u devetom sazivu, od 2012. do 2014, a drugi put u narednom desetom sazivu, od 2014. do 2016. godine. U desetom sazivu bio je šef poslaničke grupe Demokratske stranke. U 13. sazivu izabran je za poslanika kao četvrti na listi Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije (Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, DZVM – VMDK, Stranka Makedonaca Srbije, Pokret slobodnih građana, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, Pokret za preokret, Pokret Slobodna Srbija, Vlaška stranka). Rođen je 1974. godine u Novom Sadu. Gimnaziju je završio u Sremskim Karlovcima. Diplomirao je na novosadskom Pravnom fakultetu. Od 1999. do 2002. bio je zaposlen u advokatskoj kancelariji Fedora Kolesara u Novom Sadu. U Ministarstvu spoljnih poslova počeo je da radi 2001. godine. Kao treći sekretar 2003. godine otišao je u ambasadu Srbije u Vašingtonu, gde je napredovao do mjesta zamjenika ambasadora. U Ambasadi u Vašingtonu bio je do 2007. godine. Od 2007. godine bio je na poziciji šefa kabineta ministra spoljnih poslova i političkog direktora Ministarstva. Krajem 2010. godine imenovan je za šefa državnog tima Srbije za dijalog sa privremenim vlastima u Priština. Bio je portparol Pokrajinskog odbora Građanskog saveza Srbije za Vojvodinu. U Demokratskoj stranci bio je od 2003. godine, bio je sekretar Predsedništva DS i član Glavnog odbora. Napustio je DS 2015. godine. Na samom kraju 2015. osnovao je Levicu Srbije, a 2018. bio jedan od osnivača Saveza za Srbiju. Po osnivanju Stranke slobode i pravde postao je njen potpredsednik i zamjenik predsjednika.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.