EU sprema nove sankcije Rusiji

0

Proces pripreme novih sankcija Rusiji koje bi mogle biti uvedene zbog situacije sa opozicionarom Aleksejem Navaljnim je u toku, za sada je sve povjerljivo, izjavio je portparol spoljnopolitičke službe EU Piter Stano.

Kako je rekao, upravo zbog toga zvaničnici Evropske unije neće iznositi bilo kakve komentare na tu temu dok se ne donese konačna odluka.

Stano je podsjetio da je za uvođenje novih mjera potrebna saglasnost svih članica Evropske unije.

Podsjetimo, nešto ranije su poslanici Evropskog parlamenta predložili nekoliko spiskova ruskih zvaničnika koji bi, prema njihovom mišljenju, trebalo da se nađu na spisku novih sankcija.

Takođe, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj nakon posete Moskvi izjavio je da se Evropska unija i Rusija nalaze na istorijskoj prekretnici po pitanju međusobnih odnosa.

„Izbor koji učinimo će odrediti međunarodnu dinamiku snaga u ovom vijeku: da li će se EU kretati ka kooperativnijem ili polarizovanijem modelu u odnosima sa Rusijom, da li će se zasnivati na otvorenim ili zatvorenim društvima“, rekao je Borelj prilikom podnošenja izveštaja evropskom parlamentu u vezi sa njegovom posjetom Rusiji 4-6. februara.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.