EU ostaje pri istom stavu: Prema Rusiji i saradnja i sankcije

0

Predsjednik Rusije Vladimir Putin i predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel imali su telefonski razgovor tokom kojeg je evropski zvaničnik konstatovao da postoje ozbiljne nesuglasice na relaciji Brisel-Moskva ali i naveo pod kojim uslovima bi ti odnosi mogli da budu bolji. O Rusiji su diskutovali i šefovi diplomatija EU.

Mišel je, kako je navedeno u saopštenju iznio stav da se evropsko-ruske veze nalaze na niskom nivou i potvrdio da će se Brisel u odnosu prema Moskvi pridržavati pet principa.

„Sada postoje nesuglasice u brojnim sferama“, navodi se u saopštenju i ističe je za poboljšanje potreban konstantan napredak u pitanjima kao što je primjena Minskih sporazuma, prekid „hibridnih i sajber napada na države’-  članice i poštovanje ljudskih prava“.

Mišel i Putin su razgovarali i o ekspertizi koja se u Evropskoj agenciji za ljekove sprovodi u vezi sa ruskom vakcinom „Sputnjik Ve“.

Nešto kasnije u toku dana oglasio se i šef evropske diplomatije Žozep Borelj koji je rekao da je na sastanku ministara spoljnih poslova dogovoreno da se nastavi saradnja s Rusijom ali uz očuvanje sankcija do ispunjenja Minskih sporazuma.

„Brzo smo razmijenili mišljenja o Rusiji. Ministri su potvrdili pet principa  u odnosu prema Rusiji. Oni su i dalje aktuelni“, rekoa je Borelj.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.