EU odlaže odluku o pregovorima sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom

0

EU neće u junu donijeti odluku o otvaranju pregovora o članstvu sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, već će se tom pitanju najvjerovatnije vratiti na jesen, objavio je RTS pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu.

Takav ishod je kompromis između stavova zemalja članica koje se protive otvaranju pregovora sa Skopljem i Tiranom i onih koje su podržale preporuku Evropske komisije da pristupni pregovori budu otvoreni u junu.

U nacrtu odluke o kojoj i dalje raspravljaju diplomatski predstavnici članica EU, navodi se da će se EU „vratiti tom pitanju kako bi donijela pozitivnu odluku što je prije moguće, a najkasnije do septembra 2019. godine”, javlja Beta.

Konačna formulacija biće poznata možda tek 18. juna na sastanku Saveta EU, koji će raspravljati o napretku zemalja Balkana i o tome usvojiti zaključke.

U pripremnoj debati za taj sastanak zemlje naklonjene proširenju na Balkan, među kojima su Austrija, Italija, Grčka i druge, zalažu se da odlaganje bude što kraće i da pregovori, bar sa Sjevernom Makedonijom, budu otvoreni u julu.

Skeptične zemlje kao što su Francuska, Holandija i Danska, protive se prejudiciranju pozitivne odluke u tekstu zaključaka i traže duže odlaganje, do kraja godine, navodi RTS.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.