EU dala jasne smjernice Kosovu: Nastaviti dijalog sa Beogradom

0

Iz EU saopšteno da nove vlasti u Prištini, koje bi trebalo da se formiraju nakon prijevremenih parlamentarnih izbora, moraju da nastave dijalog s Beogradom.

U nedelju su na KiM održani prijevremeni parlamentarni izbori, na kojima je, prema preliminarnim podacima, pobijedio pokret Samoopredjeljenje, koji je dobio 47,9 odsto glasova i time obezbjedio 55 poslaničkih mjesta, prenosi B92.

Lider tog pokreta Aljbin Kurti, međutim, kaže da njegovoj vladi, koju bude formirao, dijalog s Beogradom neće biti prioritet, odnosno da će mu to biti šesti ili sedmi prioritet.

Iz Brisela je, međutim, saopšteno da očekuju od novih vlasti u Prištini da se angažuju konstruktivno u nastavku dijaloga sa Beogradom i iskoriste priliku za postizanjem sveobuhvatnog sporazuma, poručili su šef diplomatije EU Žosep Borelj i evropski komesar za proširenje, Oliver Vraheji.

U zajedničkom saopštenju, nakon jučerašnjih izbora na Kosovu, Borelj i Varheji navode da će EU nastaviti da pruža podršku evropskom putu Kosova, ali i podsjetili na obaveze koje stoje pred budućim vlastima u Prištini.

„Od Kosova se zahtjeva napredak u reformama, kroz sporazum o Stabilizaciji i pridruživanju i Evropska reformska agenda, kao i regionalna saradnja. Evropski put Kosova vodi kroz sveobuhvatnu normalizaciju odnosa sa Srbijom i EU očekuje od novih vlasti konstruktivni angažaman na nastavku dijaloga kome posreduje EU”, poručili su Borelj i Varheji. U saopštenju se dodaje da će EU nastaviti da prati postizborne procese na Kosovu gdje se očekuje formiranje Parlamenta, Vlade i izbor novog predsednika

Poslanica Bundestaga: Kurti da nastavi dijalog sa Beogradom

Članica Bundestaga Renata Alt pozvala je Pokret Samoopredljenje Aljbina Kurtija, koji je osvojio najviše glasova na vanrednim parlamentarnim izborima na KiM, da se oslobodi ideoloških okova i nastavi dijalog sa Beogradom, osim ako ne želi veliko razočaranje nakon velikog optimizma.

Alt, inače članica parlamentarnog odbora za spoljne poslove i izvjestilac Liberalne stranke za istočnu i jugoistočnu Evropu, istakla je da je skeptična prema „beskompromisnim stavovima“ Kurtija.

„Bez političkog kompromisa Kurtija ne može biti trajnih rješenja, ovakav stav mogao bi da predstavlja veliki izazov u formiranju vlade. Ako Samoopedeljenje ne želi da veliko razočaranje usledi nakon velikog optimizma, mora se osloboditi ideoloških okova i nastaviti dijalog sa Beogradom. To je nezamenljivo za normalizaciju odnosa sa Srbijom i za kredibilan odnos sa evropskim diplomatama“, poručila je Alt, piše portal Kosovo onlajn pozivajući se na prištinski portal Ekonomija onlajn.Poslanica liberala ocenila je da pobeda Samoopredeljenja pokazuje koliko je velika želja za transformacijom na Kosovu.

„Svojim obećanjem da će se boriti protiv korupcije i lošeg ekonomskog upravljanja na održiv način, bivši premijer, Aljbin Kurti, podigao je velika očekivanja. Njegov kredibilitet zavisi od toga hoće li očekivanja ispuniti uprkos unutrašnjim političkim i ekonomskim poteškoćama“, poručila je Alt.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.