EU će tražiti od SAD da dozvole izvoz vakcina AstraZeneke

0

Evropska unija zatražiće od Sjedinjenih Država da dozvole izvoz vakcina AstraZeneke kako bi nadomjestila vlastite nedostatke u snabdijevanju, objavio je u subotu Fajnenšal Tajms (FT).

Osim isporuke velikog broja doza, EU želi da Vašington osigura slobodan protok glavnih sastojaka vakcina potrebnih za proizvodnju u Evropi, navedeno je u izvještaju FT-a.

“Vjerujemo da možemo da sarađujemo sa SAD-om kako bismo osigurali da ugovorne obaveze proizvođača vakcina prema Evropi budu u potpunosti ispoštovane”, citirao je FT Evropsku komisiju.

Članice EU počele su sa vakcinacijom krajem decembra, međutim, proces ide mnogo sporije nego u ostalim bogatim zemljama kao što su Velika Britanija i SAD, prenosi Hina. Kao glavni uzrok sporog napretka zvaničnici navode probleme u snabdijevanju proizvođača.

Evropska komisija i Italija ove nedjelje su blokirale pošiljku vakcina protiv koronavirusa AstraZeneke namijenjenu Australiji jer proizvođač nije ispunio ugovorne obveze prema EU.

Anglo-švedski proizvođač lejekova je na meti kritika od strane EU zbog odloženih isporuka doza. EU je naručila 300 miliona doza do kraja juna.

“Neprestano radimo na poboljšanju isporuke i nadamo se da ćemo ispuniti očekivanja za drugi kvartal”, kazao je Paskal Soriot, izvršni direktor AstraZenece, evropskim zakonodavcima na javnoj raspravi u februaru.

EU takođe planira da proširi svoj autorizacioni koncept za izvoz vakcina protiv Kovida-19 do kraja juna, rekli su Rojtersu u četvrtak dva izvora iz EU.

Prema konceptu, kompanije moraju dobiti odobrenje prije izvoza vakcina, ali mogu biti i odbijene ako ne poštuju ugovorne obaveze prema EU. Evropska komisija i AstraZeneka nisu bile dostupne za komentar.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.