Erdogan: Turska je spremna da djeluje na sirijskoj granici

Erdogan: Turska je spremna da djeluje na sirijskoj granici

Turska je spremna da djeluje na svojoj južnoj granici sa Sirijom, poručio je danas turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, nakon upozorenja da bi njegova zemlja mogla da preduzme jednostrane korake ako SAD ne uspostave ovog mjeseca “bezbednu zonu” na sjeveroistoku Sirije.

“Naše pripreme duž granica su završene”, rekao je Erdogan novinarima u Istanbulu prije odlaska u Njujork na jsednicu Generalne skupštine UN.

Turska i SAD, saveznice NATO, započele su zajedničke kopnene i vazdušne patrole duž dijela granice, ali Ankara smatra da Vašington previše sporo uspostavlja dovoljno velike bezbjednosne zone kojima bi se s granice istisle sirijske kurdske snage, navodi Rojters.

Tursku je, dodaje britanska agencija, razljutila američka podrška snagama koje predvode Kurdi, a koje se bore protiv Islamske države u Siriji. Ankara snage Jedinice narodne odbrane (YPG) smatra terorističkom organizacijom i želi da ih ukloni za granice duge više od 400 kilometara.

Sirijske demokratske snage, predvođene YPG, najavile su da će se povući do 14 kilometara u pojedinim oblastima.

Turska navodi da su se SAD složile da bi “bezbjednosna zona” trebalo da se proširi na 32 kilometra unutar Sirije.

Erdogan tvrdi da Vašington kurdske borce snabdijeva oružjem.

“Nemamo želju da se suočimo sa SAD. Međutim, ne možemo da dopustimo da se pređe preko podrške koju SAD pružaju terorističkoj organizaciji”, rekao je Erdogan.

Komentari turskog predsjednika o pripremama na granici usledili su dan nakon što su dva bezbjednosna izvora objavila da su u južne turske pokrajine stigli ljekari da bi se obavile pripreme za mogući upad u Siriju.

“Pripremamo se već duže vrijeme. Operacija će se provesti kada bude bilo potrebe za njom”, kazao je neimenovan izvor.

Turska vojska je od 2016. već dva puta upala u sjeverni dio Sirije, a meta su joj bile Islamska država i snage YPG zapadno od Eufrata.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *