Erdogan: Ponovno brojanje glasova je prirodna stvar

1

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je zahtjev njegove partije da se ponovo prebroje glasovi sa nedjeljnih lokalnih izbora prirodna stvar.

Erdogan je rekao da su izbori završeni, ali da je pravni proces u toku zbog primjedbi njegove stranke za prebrojavanje glasova, prenio je AP.

Erdoganova vladajuća stranka doživjela je neuspjeh, izgubivši od opozicije u Istanbulu i glavnom gradu Ankari, ali je osvojla većinu glasova širom zemlje, prema neslužbenim rezultatima, navela je američka novinska agencija.

Erdogan je rekao da je izborna komisija “šef” procesa i da će donijeti konačnu odluku.

On je, takođe, oštro kritikovao Sjedinjene Američke Države i evropske zemlje, optužujući ih za uplitanje u unutrašnje stvari Turske i rekavši da je visok odaziv birača bio “lekcija demokracije” za svijet.

Raspoloženje među pristalicama opozicije u najvećem turskom gradu kreće se između slavlja i zabrinutosti zbog straha da bi njihova pobjeda u istanbulskoj trci za gradonačelnika mogla biti poništena u ponovnom prebrojavanju glasova nakon što je vladajuća stranka osporila izborne rezultate, navela je AP.

1 Comment
  1. mitar komentariše

    Treba ovog Turchina poslati malo u Anadoliju. Konstantinopolj da se oslobodi, i postane nova-stara duhovna prijestonica Pravoslavlja. Kurdima da se da drzava, kao sto on hoce da je Bosna kao neka drzava, kao sto on hoce da je Sandyak kao neki region i Kosovo kao neka drzava? E pa bato, kako zelis drugima , tako ti se vrati! U smece sa Erdoganom! Zivio Kurdistan! Sloboda Konstantinovom Gradu!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.