Erdogan: Poništiti rezultate izbora u Istanbulu

0

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan ocijenio je da izborne vlasti treba da ponište rezultate lokalnih izbora u Istanbulu prema kojima je pobijedio kandidat opozicije, ukazujući na nelegitimnost glasanja zbog brojnih neregularnosti, prenose danas turski mediji.

Erdogan je rekao da su navodne neregularnosti ustanovile kolege iz njegove partije što baca sjenku na izbore kao i da bi to trebalo da dovede do poništenja izbora ako je pristup iskren, prenijeli su provladini dnevnici Sabah i Hurijet.

On je rekao da će njegova partija AKP nastaviti da ulaže žalbe dok izborna komisija ne donese konačnu odluku. Erdoganova partija u utorak najavila da će tražiti održavanje novih izbora u Istanbulu.

Prema privremenim rezultatima lokalnih izbora održanih 31. marta u Turskoj, Erdoganova partija izgubila je u Ankari i Istanbul, dva velika grada koja su 25 godina bila pod kontrolom AKP i njenih islamističkih prethodnika.

Erdogan je odbio da prizna poraz u Istanbulu i rekao da je tamo bilo masovnih neregularnosti, koje su, po njemu, bile organizovane.

AKP navodi da je na glasačkim mjestima smanjen broj glasova koji je dobio njihov kandidat i da su namješteni podaci slati izbornim vlastima. Takođe tvrdi da je u jednom kvartu Bujukčekmedžeu više hiljada ljudi nepropisno upisano u izborni spisak.

Predsjednikova partija je od prošle nedjelje uložila više žalbi izbornoj komisiji koji su doveli do djelimičnog ponovnog prebrojavanja glasova, uglavnom oko 300.000 glasačkih lističa proglašenih nevažećim na dan izbora.

Iako je to ponovno prebrojavanje pri kraju kandidat opozicije Ekrem Imamoglu je sinoć izjavio da ima prednost od 14.000 glasova nad protivnikom iz AKP-a, bivšim premijerom Binalijem Jildirimom.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.