Erdogan: Otvoriću granice i pustiti sirijske migrante u Evropu

Erdogan: Otvoriću granice i pustiti sirijske migrante u Evropu

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan zaprijetio je da će “otvoriti kapije” i dozvoliti sirijskim izbjeglicama da iz Turske krenu prema zapadnim zemljama ukoliko se u Siriji uskoro ne uspostavi takozvana “sigurna zona” o kojoj se pregovara sa SAD.

Turska je odlučna da oformi sigurnu zonu unutar Sirije, uz svoju granicu sa ratom razorenom zemljom, i spremna je da to uradi sama do kraja mjeseca, ako ne bude sporazuma sa SAD.

“Bićemo primorani da otvorimo kapije. Ne mogu da nas prisile da sami snosimo teret”, rekao je Erdogan, izrazivši ljutnju Turske jer je zapad zanemario prethodne predloge za stvaranje sigurne zone, zamišljene kao mjesto gdje bi izbjeglice mogle da se nasele u Siriji.

Turska je otvorila svoje granice za Sirijce u aprilu 2011. godine i trenutno u toj državi živi 3,6 miliona ljudi koji su pobjegli od građanskog rata, koji traje već devet godina. Izbjeglice tvrde da je na stotine sirijskih izbjeglica pritvoreno i nedavno prisilno deportovano u Siriju. Turska vlada negira izvještaje o prisilnim deportacijama.

“Nismo dobili podršku koja je potrebna od svijeta, a posebno od Evropske unije”, rekao je turski predsjednik.

Turska je u martu 2016. postigla sporazum s Evropskom unijom prema kojem će Turska zaustaviti priliv migranata u Evropu u zamjenu za sredstva za podršku izbjeglicama i putovanje bez viza za turske državljane. Erdogan, međutim, optužuje članice da se ne pridržavaju dogovora i prijeti da će izaći iz sporazuma.

Turska i SAD razgovarale su o uspostavljanju sigurne zone unutar Sirije istočno od reke Eufrat, čak su i osnovale centar za koordinaciju u turskoj pograničnoj provinciji Sanliurfa. Međutim, Erdogan je rekao da postoje nesuglasice kako sigurna zona treba da izgleda, iako nije objasnio oko čega.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *