Episkop Jovan Ćulibrk: SPC je ustala i ujedinila sve u Crnoj Gori

3

Episkop pakračko slavonski Jovan Ćulibrk kazao je da je Crna Gora”prevarila” u jednom momentu sve podjele, te da je Srpska pravoslavna crkva je bila ona koja je ustala i ujedinila sve.

“Srpska pravoslavna crkva je entitet i suštinsko biće našeg naroda i svaka politika mora računati na to da je tu Crkva koja je nepromjenjivi korektiv svačije politike. SPC ne vodi računa o strankama, ali aspolutno svakog trenutka vodi računa o suštinskim pitanjima koja se odnose na naš narod”, kazao je Ćulibrk u intervjuu za Nova.rs, dodajući da je najbolji primjer za to Crna Gora.

To je, kako je kazao, najbolji primjer.

“Onda kad je zaista zatrebalo, Srpska pravoslavna crkva je bila ona koja je ustala i ujedinila sve, prije svega. Crkva je ta koja je ujedinila vjerujuće i nevjerujuće, Crnogorce i Srbe, bijele i zelene… Crna Gora je “prevarila” u jednom momentu sve podjele koje su ostale tu još iz Prvog svjetskog rata, a naročito iz drugog i odjednom su svi ti ljudi bili zajedno”, naveo je on.

Prema njegovim riječima nije bilo ideoloških, etničkih, duhovnih ili vjerskih podjela i svi su se zajedno, na ovaj ili onaj način, našli u litijama koje su pokrenute zbog jedne gorke nepravde i zato što je narodu jednostavno bilo dosta politike podjela.

“Tu se pokazalo šta Crkva može, koja je i samoj sebi potvrdila kako izgleda kad se ona bavi suštinskim, a ne efermernim i prolaznim stvarima”, smatra Ćulibrk.

Govoreći o legatu koji je Amfilohije ostavio SPC-u, Ćulibrk je kazao da je pokojni mitropolit rekao jedna od najznačajnijih ličnosti Pravoslavne crkve 20. i 21. vijeka.

– To ćemo tek da vidimo. Drugo, on legat nije ostavio samo Srpskoj pravoslavnoj crkvi, već čitavom čovječanstvu. On je jedna od najznačajnijih ličnosti Pravoslavne crkve 20. i 21. vijeka, što se na kraju pokazalo kroz litije i događaje u Crnoj Gori. Njegovo ogromno bogoslovsko nasljeđe će se tek otkrivati, njegovo pastirsko nasljeđe, ali, prije svega, on kao ličnost”, smatra on.

3 Comments
 1. Ivi komentariše

  Nije ustala crkva, nego je ustao narod da brani crkvu. Crkva je zvala, ucjenjivali za mjesta u parlamentu, prijeti la da će se povući ako bocousti ne bude prvi. Sklapala dilove sa, tajkuni a iz Vijesti i bavila se biznisom. Pojedini pisali knjige za tudja imena što je krivično delo. A. narod je ustao da brani svoju duhovnost.I nas interesuje SINOD i patrijarh šta misli o ove 3 eparhije, ostalo ne.

  6
  2
  1. Milan komentariše

   Nažalost istina. Potpisujem ti svaku riječ.

   4
   2
 2. boka komentariše

  ko si ti da komentarises crnu goru
  u rupu se sakri ka i do sad brzo

  3
  5
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.