EPCG odgovorila Medojeviću: TE “Pljevlja” temelj i oslonac energetskog sistema, projekat ekološke rekonstrukcije važan

1

Iz Elektroprivrede Crne Gore odgovorili su na otvoreno pismo poslanika Pokreta za promjene Nebojše Medojevića koji je zatražio da ova kompanija poštuje Zakon i nedozvoli da rekonstrukciju Termoelektrane Pljevlja dobije firma Bemaks koja bi ovim zaradila milione. Iz ove kompanije u reagovanju su naveli da he  novom rukovodstvu EPCG ostavljena TE “Pljevlja” sa hipotekom gašenja i upitnim poslovanjem u narednom periodu zbog nepoštovanja ranije preuzetih obaveza evropskog i domaćeg zakonodavstva.

Kako su istakli, nefunkcionisanjem TE bez posla bi ostalo 1.200 građana Pljevalja, a indirektno nekoliko hiljada računajući repro lanac i ugroženost poslovanja mnogih kompanija u Crnoj Gori koje sarađuju sa rudnikom i termoelektranom.

“Upravo zbog toga, proizvodeći nekad i više od 50 odsto električne energije u Crnoj Gori, TE „Pljevlja“ je predstavljala temelj i oslonac našeg energetskog sistema. Zato je i veoma važna realizacija projekta ekološke rekonstrukcije Bloka I. Projekat je vrijedan preko 54 miliona evra čijom realizacijom će se obezbijediti nesmetan rad termo bloka u naredne dvije decenije”, poručili su oni.

Njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti:

Nije nam želja da Vam odgovaramo na optužbe i konstatacije, već da otklonimo sumnje koje ste naveli u Vašem otvorenom pismu, a u cilju pojašnjenja kako Vama tako i cjelokupnom društvu čime bi izbjegli dodatne nejasnoće u javnosti.

Poznato je i Vama i javnosti da je novom rukovodstvu EPCG ostavljena TE “Pljevlja” sa hipotekom gašenja i upitnim poslovanjem u narednom periodu zbog nepoštovanja ranije preuzetih obaveza evropskog i domaćeg zakonodavstva. Upravo se zbog te situacije intenzivno pregovara, a očekujemo i pozitivan ishod razgovora nadležnog ministarstva sa Energetskom zajednicom i to upravo u periodu redovnog godišnjeg remonta TE „Pljevlja“ od 1. aprila do 1. juna kada se ona nalazi van pogona, nakon čega bi se obezbijedio nastavak rada.

Što se tiče zakonodavstva u ovoj oblasti napomenućemo još da EPCG u saradnji sa nadležnim Ministarstvima aktivno učestvuje u izradi Nacionalnog klimatskog i energetskog plana. U tom kontekstu, a u cilju sprovođenja procesa dekarbonizacije i pravedne tranzicije od strane EPCG, obnovljivi izvori energije prepoznati su kao prioritet i strateško opredijeljenje razvoja. U narednom periodu u okviru procesa ažuriranja Nacionalnog energetskog i klimatskog plana, a sa ciljem praćenja energetskih politika i smjernica Evropske unije, stvoriće se uslovi i za definisanje tzv. godine ”phase-out”-a TE Pljevlja a koja je na nivou EU definisana do 2050. godine.

Da napomenemo da će upravo ekološka rekonstrukcija doprinjeti ostvarivanju ciljeva procesa energetske tranzicije inicirane od strane Evropske komisije i Energetske zajednice.

Ističemo da rad TE „Pljevlja“ u narednom periodu, kada je u pitanju energetska a samim tim i socio-ekonomska komponenta, nema alternativu, iz razloga što u prethodnih 30 godina nije izgrađen nijedan značajniji objekat za proizvodnju električne energije iz obnovljiv izvora.

U energetskom smislu prestankom rada TE „Pljevlja“ sigurno bi došlo do destabilizacije elektroenegetskog sistema i nemogućnosti sigurnog snabdijevanja cjelokupnog državnog konzuma. Hipotetički, da termoelektrana nije na mreži tokom 2021. godine, to bi značilo da bi EPCG morala uvesti 1317 GWh električne energije kako bi pokrila planiranu potrošnju, što bi okvirno na HUPX berzi vrijedilo preko 70 miliona evra, uz dodatne troškove prekograničnih prenosnih kapaciteta, ali i uz pitanja mogućeg prenosa te količine energije.

U socio-ekonomskom smislu, zbog nefunkcionisanje termoelektrane, posao bi direktno izgubilo 1200 građana Pljevalja, a indirektno nekoliko hiljada računajući repro lanac i ugroženost poslovanja mnogih kompanija u Crnoj Gori koje sarađuju sa rudnikom i termoelektranom.

Upravo zbog toga, proizvodeći nekad i više od 50 odsto električne energije u Crnoj Gori, TE „Pljevlja“ je predstavljala temelj i oslonac našeg energetskog sistema. Zato je i veoma važna realizacija projekta ekološke rekonstrukcije Bloka I. Projekat je vrijedan preko 54 miliona evra čijom realizacijom će se obezbijediti nesmetan rad termo bloka u naredne dvije decenije.

Dakle, o vaznosti ovog projekta ne treba više govoriti, dok će u međuvremenu, novo rukovodstvo EPCG provjeriti cjelokupan tenderski postupak oko ekološke rekonstrukcije i sam ugovor, uz detaljnu analizu stručne komisije. O rezultatima preispitivanja kako tehničkih tako i pravnih segmenata ugovora, javnost će biti blagovremeno i transparentno informisana.

Takođe, nesporno je da će novo rukovodstvo pokrenuti snažan investicioni ciklus, proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i tako dati značajan doprinos borbi protiv emisije štetnih gasova I klimatskih promjena.

Tačno je gospodine Medojeviću da rješenja postoje, nijesu laka, besplatna i bezbolna. Zato i ostvarivanje ciljeva procesa energetske tranzicije inicirane od strane Evropske komisije i Energetske zajednice, nisu ugrožavanje ekonomija zemalja članica i gubitak radnih mjesta u lokalnim zajednicama koje se oslanjanju na eksploataciju uglja, već postizanje propisanih ekoloških standarda i sprovođenje pravedne tranzicije u definisanim rokovima.

U tom kontekstu će definisanje godine prestanka rada TE „Pljevlja“ tzv. ”phase-out”-a biti predmet kako energetskih, tako i socio-ekonomskih analiza, uz uključenost svih relevantnih faktora u društvu kako bi pažljivo sproveli proces pravedne tranzcije, a posebno vodeći računa o zaposlenima, termoenergetskom kompleksu i aspektu socijalne pravde na način kako se to radi i u drugim evropskim zemljama.

Sve ove probleme ćemo mnogo lakše riješiti kad EPCG postane zamajac privrednog razvoja Crne Gore.

1 Comment
  1. narod komentariše

    Medojević kao i uvijek prodaje tuđu pamet. Nova priča o TE Pljevlja nije iz njegove glave, jer on to znanje nema. Kao kad je knjigu o vaučerskoj privatizaciji prepisao, tako je sa interneta pokupio stavove uglednih energetskih eksperata iz regiona. Medo je najveći ekspert za bezbjednost (sam to kaže za sebe), za ekonomiju, za geopolitiku, za energetiku, za poljoprivredu, za mafiju. Multipraktik, nema što. Jedini sličan mu je VĐ bivši poslanik i ministar. Ali nije se libio da uzima dojčmarke od mafije pišući za zemunski klan, ili da uzme na ruke od MD, direktora državne firme, 200 hiljada na ruke da bi kupio stan, ili da radi elaborat o opravdanosti spajanja Internet CG sa Telekomom Crna Gora, za tričavih 200 hiljada marčica, i to u korist OO. Medo, tik tak. eviva da je vječna.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.