Ekspertski tim Zdravka Krivokapića: U popisu ostaju vjera, jezik i nacija

5

Predlog Centra za demokratsku tranziciju (CDT) da se prilikom popisa stanovništva planiranog za narednu godinu ne prikupljaju podaci o nacionalnoj i religijskoj pripadnosti i o jeziku, nije prihvatljiv mandataru Zdravku Krivokapiću, saopšteno je Danu iz njegovog ekspertskog tima.

Inicijativa je upućena Krivokapiću, kao i predsjednicima države i Skupštine Milu Đukanoviću i Aleksi Bečiću, ali i odlazećem premijeru Dušku Markoviću.

Takođe, predlog je upućen i predsjednici Savjeta statističkog sistema Vesni Karadžić, direktorici Uprave za statistiku (Monstat) Gordani Radojević i svim šefovima poslaničkih klubova u Skupštini.

Danu su iz Krivokapićevog tima kazali da popis stanovništva nije ni egzistencijalni problem, ni izborni revanš, već relativno prost statistički postupak, kojim se više nikada ne smije manipulisati u političke svrhe.

“Nekorisno je u ovom ozbiljnom i istorijskom trenutku tražiti rješenja koja nikada nisu predlagana za vladavine Demokratske partije socijalista, tim prije što će se tokom narednog popisa građani napokon moći slobodno izjasniti o svom identitetu, što im niko svjestan značenja demokratskih načela ne bi smio uskraćivati. Ako bi postupila po ovom predlogu, Crna Gora bi predstavljala rijedak izuzetak u Evropi, a statističku nauku lišila bi vrijednih podataka. Još gore, tim činom bila bi direktno ugrožena prava manjinskih naroda i manjinskih religijskih zajednica, dok bi institut afirmativne akcije u potpunosti izgubio smisao, rezultujući potencijalnom destabilizacijom i nezadovoljstvom”, smatraju u ekspertskom timu Zdravka Krivokapića.

Oni naglašavaju da je sva pažnja mandatara u ovom trenutku usmjerena na uspješno okončanje pregovora o sastavu nove vlade, “bez kojeg se ne možemo suočiti sa ozbiljnim krizama koje je odlazeća vlast izazvala ili nestručnim činjenjem dopustila”.

5 Comments
 1. Ustopizd Ljigavi komentariše

  AKO SE DF POTPUNO NE ODREKNE VUČIĆA KAO LOPOVA I DIKTATORA, ZAVRŠILI SU SA POLITIKOM!

  18
  7
  1. Dobrilo komentariše

   E ljigavi, baš si pravi mudroser!

   6
   16
 2. Sd boka komentariše

  Bice Srbi vecina u Crnoj Gori

 3. Црна_Гора komentariše

  Knjazevina CG popis 1909.god. 98% zborilo SRPSKI.
  Sve manjine su ravnopravne u CG Srpskoj Sparti.

 4. Ivi komentariše

  Pi, mislim pi!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.