EKO-FOND: Održani sastanci ekspertskog tima u okviru projekta saradnje Eko-fonda i Kancelarije za održivi razvoj sa Zelenim klimatskim fondom

0

Eko-fond je u maju 2022. godine potpisao Ugovor o bespovratnoj pomoći sa Kancelarijom Ujedinjenih nacija za projektne usluge za realizaciju programa spremnosti i pripremne podrške Zelenom klimatskom fondu – “Unapređenje kapaciteta Nacionalne kontakt osobe u Crnoj Gori za angažovanje sa GCF-om i jačanje državnog strateškog plana projekata za podršku implementaciji ažuriranog nacionalno određenog doprinosa (NDC2)“.

Naime, Eko-fond i Kancelarija za održivi razvoj pokrenuli su inicijativu prema Zelenom klimatskom fondu za dobijanje finansijske procjene (akreditacije) koja će Eko-fondu omogućiti pristup ka ovom značajnom međunarodnom fondu i implementaciji projekata u oblastima ublažavanja prilagođavanja na klimatske promjene.

U okviru projekta, sa ciljem pomoći pri dostizanju ciljeva, oformljen je ekspertski tim, koji se sastoji od međunarodnih i lokalnih eksperata, a kojima je u cilju ispunjavanja njihovih uloga i rezultata na projektu trebalo pružiti relevantne informacije o stanju klimatskih promjena u Crnoj Gori i upoznati ih sa najznačajnijim i najnovijim informacijama iz navedene oblasti.

Ekspertski tim konsultanata koji su angažovani na projektu boravio je tri dana u Crnoj Gori i održao niz sastanaka sa relevantnim institucijama na državnom i lokalnom nivou.

Naime, ekspertski tim, zajedno sa predstavnicima Eko-fonda i Kancelarije za održivi razvoj sastao se sa predstavnicima Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva finansija, Ministarstva energetike i rudarstva, Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, Zavoda za hidrometerologiju i seizmologiju, Zajednice opština Crne Gore, Investiciono-razvojnog fonda, Privredne komore, i nevladinim sektorom.

Uključivanje zainteresovanih strana u proces dobijanja podataka ključan je za identifikaciju neophodne podrške i oblikovanja budućih trening programa i radionica prema njihovim ulogama i potrebama.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.