ECB:Naftne neizvjesnosti neće uticati na junsko smanjenje kamata

0

Evropska centralna banka neće biti pokolebana od prvog smanjenja kamata u junu zbog neizvjesnosti cijena nafte, rekao je član Upravnog vijeća Francois Villeroy de Galhau.

Prema guverneru Banke Francuske, čak i da je sukob na Bliskom istoku doveo do povećanja cijena nafte, kreatori politike morali bi prvo analizirati je li takav šok potaknuo temeljne cijene i očekivanja inflacije. To znači da nema “mehaničke” reakcije, rekao je u intervjuu za Les Echos objavljenom u nedjelju.

Upitan bi li neizvjesnost mogla odgoditi početak monetarnog popuštanja, rekao je “ne – osim ako ne dođe do iznenađenja, ne smijemo previše čekati”.

Zvaničnici ECB-a slažu se oko svoje odluke o stopi od 6. juna kao trenutka za početak snižavanja troškova zaduživanja. Villeroy je glasno podržavao takav potez, dok su njegovi oštroumnije kolege izrazili različite razine uvjerenja, a neki su rekli da je to samo sve veća vjerovatnoća.

“S obzirom na to da imamo dovoljno povjerenja u činjenicu da ćemo ispuniti cilj inflacije od 2% do sljedeće godine, naša je dužnost minimizirati troškove u smislu aktivnosti i zapošljavanja”, rekao je Villeroy. “To je smisao prvog rezanja u junu.”

Čak i kad jun postaje izvjesniji, kurs ECB-a nakon toga je slabiji jer su oni koji određuju stope podijeljeni oko toga na koliko se popuštanja obvezati. Villeroy je rekao da će u budućnosti biti smanjenja “pragmatičnim tempom”.

“Uvijek ćemo imati kapacitet prilagoditi to ako spoljni šok zaprijeti dezinflacijom”, rekao je.

(Bankar.me)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.